1956 - a pesti srácok bátor helytállása és a nép forradalma

Október 21-én a 10.H osztály közreműködésével emlékeztünk meg az október 23-i történésekről. A műsor cselekményvázát egy történet szolgáltatta, amelyben egy nagypapa és az unokája a hajdani találkahelyen, egy józsefvárosi cukrászdában emlékeztek vissza az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. A nagypapa élményszerűen mesélt arról, hogy ő és a felesége hogyan élték meg az eseményeket, mikor még mindketten fiatalok, egyetemisták voltak.

Az előadáson különböző versek, novellák és visszaemlékezések hangzottak el: Örkény István Az első lövés című művétől kezdve, Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán című szerzeményéig. A műsor folyamán feltárultak az előzmények, a fontosabb történések, a következmények és a kiemelkedő személyiségek nevei is. Az egész előadást modern feldolgozású zenei betétek és projektorral kivetített videók színesítették, melyek még hitelesebbé tették a hallott szövegeket. A műsor egyik legmeghatóbb jelenete a Tatai Lilla és társai által elénekelt, szimbolikus  erővel bíró Ha én rózsa volnék…című dal volt, melyet a tanulók gitárkísérettel szólaltattak meg.
Köszönjük Bodor Tibor tanár úrnak a technikai segítséget, illetve Ács Miklósné tanárnőnek a felkészítést! Reméljük, mindenkinek maradandó élményt tudtunk nyújtani.

Fazekas Zsanett
10.H osztály
 
Kategória: