A 4.C osztályosok kirándulása

Az idei osztálykirándulásra május közepén került sor, Mosonmagyaróváron jártunk.
Az iskola előtti gyülekező után közösösen indultuk a vasútállomásra. Rövid, körülbelül fél órás vonatozással érkeztünk meg a mosonmagyaróvári állomásra. Onnan egy kellemes sétával eljutottunk a kitűzött célig, amely a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont volt. A háromszáz éves, műemléki védettségű magtárépület ad otthont ennek a bemutató központnak.  Mosonmagyaróvár egyik legkarakteresebb épületének átalakítása, hasznosítása a Mosoni Polgári Kör alapötlete volt. A FUTURA ünnepélyes megnyitására 2012. augusztus 17-én került sor.

A kisvárosi környezetben elhelyezkedő épületet egy ápolt, igényes park szegélyezi, melyet azonnal ki is próbáltunk. Az utazás „fáradalmait” tízóraival enyhítettük, majd miután mindeni csillapította éhségét egy rövid számháború következett. Az élményközponttal előre egyeztetett, benti program fél tizenegykor kezdődött. Az épület minden szintjén egy-egy téma köré csoportosított látnivalókkal, élményekkel találkozhattunk. A földszintet, az első, a második, a harmadik és a negyedik emeletet végigjárva felfedezhettük a négy őselem titkát. Előre kijelölt útvonalon közlekedtünk, sehol sem kellett várakoznunk, utunkon gördülékenyen tudtunk haladni. Hála a rendezők gondos, előrelátó szervezésének. A gyerekek nagyon élvezték a kísérleteket, a természettudományok izgalmas világában játékosan gyűjthettek tapasztalatokat. Testi és szellemi erejüket próbára tehették. Mindenki talált valami érdekfeszítő tevékenységet. A teljesség igénye nélkül néhány dolgot említenék. A „víz szintjén” a víz alatti merülést próbálhattuk ki. A „föld szintjén” szaglásztunk, tapintottunk és kutattunk, a Szigetköz természeti környezetét, növény- és állatvilágát fedezhettük fel közösen. A „levegő szintjén” légköri, időjárási jelenségekkel, a szélerőművek működésével kapcsolatos ismeretekre tehettünk szert. Aki elég bátor és magas volt (sajnos a biztonsági előírások miatt, küzdöttünk a centiméterekkel) függőhídon kelhetett át. Mivel lehetett még fokozni az izgalmakat? Egyszerű a válasz: villámgenerálással. A legfelső emeleten, a „tűz szintjén” pedig egy mobil planetárium várt ránk, virtuális űrutazás részesei lehettünk egy fél órára. Nekünk felnőtteknek ez tetszett a legjobban. Az épület földszintjén elhelyezkedő büfében volt lehetőség étkezésre, és az ajándékboltban vásárolni is tudtunk.

A négy óra, amit az élményközpontban töltöttünk nagyon hamar elrepült, a gyerekek még szívesen maradtak volna, de indulnunk kellett. A hazaút is jól sikerült, a legtöbb gyermek élvezte a vonatozást.
Emlékezetes nap volt, játékosan, vicces feladatokon keresztül tengernyi új ismeretet szereztünk. Remekül szórakoztunk, sokat kacagtunk. Remélem, hogy ezen a napon gyermekeink tudtak töltekezni és a tanév utolsó heteiben könnyebben és lelkesebben veszik az előttük álló akadályokat.
Mindenkinek szeretettel ajánlom a mosonmagyaróvári FUTURA élményközpontot, érdemes kipróbálni. Átélni, kutatni és játszani!

Kiss Zsófia és Horváthné Rácz Éva
 
Kategória: