Abigél a Fővárosi Operettszínházban

Kocsák Tibor-Somogyi Szilárd-Miklós Tibor: Abigél musical (Szabó Magda regénye alapján)

Szabó Magda 1943-ban írt, a mai napig örökzöld lányregénye alapján készült az Abigél musical változata, amelyet a Budapesti Operettszínházban tekinthetett meg iskolánk „apraja-nagyja”. A mű  nem csak a már jól ismert történetével, de a fülbemászó dallamokkal is lebilincsel, hol vidám, hol pedig szomorú részekkel játszik az érzelmekkel.

A történet, a zene, a dalok, a kiváló szereplőgárda és a színpadi hatások felejthetetlen élményt adtak. A darabot nézve egyszerre kaptunk ízelítőt történelemből, a II. világháború Magyarországot érintő történéseiről, kitartásról, a hősiességről, összefogásról, hűségről, a feltétel nélküli barátságról és a szerelemről. Örök érvényű gondolatok, elgondolkodtató mondatok, példaértékű jellemek, a Matula falain kívül zajló zord világból az árkodi gimnázium a menedék, a bástya. Valamennyi fiatalnak példát mutat a darab a feltétlen barátságról, az összetartásról és a tiszta érzelmekről. Azonnal szerethetővé válik valamennyi szereplő, a teljesség igénye nélkül: a hirtelen felnőtté váló Vitay Georgina, a mindig csodálkozó és szeleburdi Torma, a fekete ruhás, kemény, de végtelenül tiszta szívű és tiszta lelkű Torma Gedeon, a szerény és szerelmes Zsuzsanna testvér, és persze a mindig vidám és hű Horn Mici, s nem utolsósorban Abigél, a segítő, a lányok képzeletének szülötte, akit a drága Kőnig tanár úr testesít meg, a kissé szórakozottnak tűnő, de annál okosabb és hazafibb ember.

Köszönet a szervezésért és a felejthetetlen élményért Hoffmann Anikó tanárnőnek és Jakab Gábor tanár úrnak, akik ismét egy szuper színházi látogatást szerveztek, valamint a résztvevő diákoknak a sok-sok vidám pillanatért az utazás során. Zárásként pedig szerepeljen a mű klasszikussá vált köszöntése „Jó napot kívánok Isten áldásával…!”

Horváth Dorina
11.N osztály


Kategória: