Az érzelmi intelligencia az (ön)fejlesztés kulcsa

Az érzelmi intelligencia az (ön)fejlesztés kulcsa

 

Iskolánk vendége volt Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, akinek vibráló személyisége ugyanúgy sokunkat magával ragadott, mint az előadása, amit hallhattunk.

Elmondta, hogy bár az érzelmi intelligenciával kapcsolatos kutatások már a nyolcvanas évektől megjelentek, mi szülők és pedagógusok lassan reagálunk.

Megtudhattuk, hogy a szív intelligenciája olyan hétköznapi tudás, amit - ennek ellenére- kevesen ismernek és még kevesebben alkalmaznak. Kiemelte, hogy ennek a tudásnak a fejlesztését a családon belül kell elkezdeni, az óvoda és az iskola pedig jó esetben csatlakozik. Mivel az érzelmi intelligencia tanulható, fejleszthető minél korábban kell elkezdeni a gondozását, mert az idő múlásával egyre nehezebb lesz, de a jó hír az, hogy soha nem lesz lehetetlen!

Mindannyian tudtuk, hogy az ember öröklött adottságokkal születik, ami az összkép 20%-a. Ehhez 20% kognitív (tanulási) készség adódik, aminek az a sajátossága, hogy egyszer kell csak megérteni és kész. Az azonban elgondolkodtató volt, hogy az összes többi (60%!) készség nem az egyszeri belátás elvén működik, hanem érzelmeken keresztül, amit adott esetben akár több százszor is meg kell erősíteni.

Döbbenetes volt, amikor levonta a következtetést, miszerint az iskolai rendszer elsősorban csak ezt a 20 % kognitív készséget fejleszti.

Arra bíztatott minket, hogy merjünk nézőpontot váltani! Nem kell hozzá drága tankönyvcsomag, segédeszköz, csak valódi, személyes figyelem. Együtt átélni az érzelmeket, legyen az siker vagy kudarc. Együtt mesélni, nevetni, énekelni. Fontos, hogy megismerjük az érzelmeinket, átéljük őket és elmerüljünk bennük. Ez az egyetlen módja annak, hogy azok ne uralkodjanak rajtunk. A legfontosabb azonban mintát adni mindebből. Rengeteg mintát!

A fentebb leírtak csak töredékek abból a magával ragadó, humorral fűszerezett előadásból, ami arra bátorított minket, hogy fektessünk nagyobb hangsúlyt a szív intelligenciájának fejlesztésére, mert így magunkat és tanítványainkat is hozzásegíthetjük egy kiegyensúlyozottabb élethez.

 

Szerediné Nagy Gellai Márta