Barcelona csodái és a deltavidékek

A spanyol csereprogramunk második fele 2018. április 4-9. között valósult meg. A spanyol diákok őszi látogatását 16 magyar tanulóval viszonoztuk.

Reggeli megérkezésünket követően a barcelonai repülőtérről metróval utaztunk az onnan dél-nyugatra fekvő L'Hospitalet de Llobregat nevű városba, ami Katalónia második legnagyobb városa népességét tekintve. A Mercé Rodereda középiskola tanulói már izgatottan vártak minket, és nagy öröm volt, hogy újra láthattuk egymást. A délelőttöt kézműves foglalkozással töltöttük falevelek festésével, amelyekre a diákok felírták gondolataikat, érzéseiket, tapasztalataikat a programmal kapcsolatban. Délután a barcelonai Szent Pál kórházat tekintettük meg idegenvezetéssel. Lluís Domenech i Montaner alkotása a világörökség része. Az 1901 és 1930 között katalán modernista stílusban épült, 100.000 négyzetméteren elhelyezkedő komplexum ennek a stílusnak egyik legszebb példája.

Csütörtökön gyönyörű napos időben tettünk kirándulást El Prat de Llobregatba.  A település területének több mint negyedét Barcelona nemzetközi repülőtere foglalja el. A város a Llobregat folyó deltavidékén terül el, és kb. egy 12 km-es gyalogtúrán ismerkedtünk a vidék mezőgazdaságával (leggyakoribb az articsóka), növény- és állatvilágával, a dűnék fenyveseivel és különböző tájelemekkel. A repülőtér közelében egy pihenőparkban, kőpadokon fekve figyeltük a szinte percenként alászálló gépeket. A tengerparton piknikeztünk, néhány bátor diák a tengerben is megmártózott, majd egy kilátóból csodáltuk az alattunk elterülő látványt.

A pénteki nap legnagyobb részét Barcelona gótikus negyedének felfedezésével töltöttük. A városrész szűk, labirintusszerű útvesztőiben spanyol-magyar vegyes csapatok indultak útnak térképpel és rövid ismertetővel a kezükben, hogy átadják magukat a város ezernyi titkának. Az egyes csomópontoknál különböző részleteket kellett megörökíteniük a telefonjaikkal.

Szombaton Barcelonától kb. 180 km-re délre vettük utunkat egy másik deltatorkolathoz. Az Ebro folyó deltavidéke Katalónia egyetlen teljesen sík természetvédelmi területe a maga 320 km²-vel. Ezt a tájat biciklivel, illetve hajóval jártuk be, ismerkedve a 20.000 hektáron folyó rizstermesztéssel, halászattal, továbbá madárparadicsommal. Egy-egy kilátóponton megállva, távcsövön keresztül gyönyörködtünk a rózsás flamingókban, sirályokban, kacsákban, szárcsákban, batlákban, és még hosszan folytathatnám a sort, hiszen már legalább 350 madárfajt megfigyeltek ezen a vidéken. Megnéztük a helyi tájházat is, amely bemutatta a rizstermesztés és halászat jellegzetes eszközeit, tablókon illusztrálta a madarakat, és az akváriumokban láthattuk a helyi fajokat. A napot a folyón tett hajókirándulással zártuk. Nagyszerű élmény volt kihajózni egészen addig, ahol a folyó elérte a Földközi-tengert.

A vasárnapot a diákok vendéglátó családjaik körében töltötték. A családok igyekeztek változatos programokat szervezni, többen eljutottak Montserratba, Sitges-be, vagy tovább ismerkedtek Barcelona nevezetességeivel.

Hétfőn kora reggel elbúcsúztunk egymástól, és a gyerekek megígérték, hogy kapcsolatban maradnak, és magánszervezésben még biztosan találkozni fognak.

Bízom benne, hogy ezt a testvériskolai kapcsolatunkat a jövőben is tudjuk ápolni, és még több diákunknak lesz lehetősége, hogy kiaknázva azt gyarapítsa angol nyelvtudását és kulturális ismereteit.

Botosné Mészáros Krisztina
koordinátor
 
Az Ebro folyó deltavidéke
Az Ebro folyó és a tenger találkozása
Az Ebro folyó és a tenger találkozása
Az Ebro folyó
Biciklizés a rizsföldek mentén
Biciklizés a rizsföldek mentén
Deltebre temploma
Egy kis pihenő
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat
El Prat tengerpartja
El Prat tengerpartja
El Prat
Fürdőzés után
Gótikus negyed
Gótikus negyed
Gyönyörködés a tájban - El Prat
Hajózás az Ebro folyón
Ismerkedés a tájházzal
Ismerkedés a tájházzal
Készülődés a tengerparti piknikhez
La Boqueria piac
Lagúna az Ebro folyó deltavidékén
Madármegfigyelés
Madármegfigyelés
Partmenti fenyvesek El Pratban
Plaça del Rei
Rózsás flamingók
Szent Pál kórház
Tájkép az Ebro folyó deltavidékén
Tanösvény az Ebro folyó mentén
Kategória: