Befogadás, beszoktatás az óvodában

„Egy, kettő, három, négy, te kis cipő hová mégy?
Kip-kop kopogok, óvodába indulok…”

Kedves Szülők! Szeretettel köszöntöm Önöket a Prohászka Óvoda nevelőtestülete nevében. Köszönöm a bizalmukat, hogy az óvodánkat választották, és ránk bízzák gyermekeik nevelését. Tudom, hogy szeptember 2. különleges nap az életükben. Büszkeség és aggodalom, kíváncsiság és remény van ilyenkor az anya- és apaszívekben. Bízom benne, hogy a következő héten a beszoktatás során (augusztus 26-30) megbizonyosodnak róla, hogy gyermekeik a legjobb helyen lesznek a Prohászka óvodában. Megismerjük egymást, s gyermekeiken keresztül Önök is óvodánk közösségéhez fognak tartozni.


Elérkezett a befogadás, beszoktatás időszaka. Alig, hogy beíratták gyermeküket az óvodánkban, máris nyitott ajtókkal, mosolygós óvó nénikkel várjuk a gyerekeket.
Fő célunk: a családi nevelés kiegészítéseként, azzal együttműködve, az egyéni és életkori sajátosságok figyelembevételével a gyermekek nyugodt, harmonikus fejlődésének biztosítása a gyermek harmadik életévétől az iskolába lépésig. Ennek érdekében a befogadás időszakát meghatározónak tartjuk, melyben a szülők aktív együttműködésére számítunk. Ahhoz, hogy a gyermek megszerethesse az óvó néniket érzelmi biztonságra van szüksége, melyet a beszoktatás alatt az édesanyja jelenléte nyújt neki. Az anyás beszoktatás lényege, hogy a kisgyermek az édesanyával, apával érkezik, vele marad délelőtt és minden tevékenységben közösen vesznek részt.

Az óvodakezdés nem csak a gyermeket, de a szülőket is megviseli. Nekik is el kell tudni fogadni az új helyzetet és engedni gyermeküket. Talán egyik legfontosabb, bízni az Óvó nénikben, akik a gyermekeikért vannak ott, és segítik az óvodai életbe való beilleszkedést. Úgy érezzük, ahhoz, hogy a családi nevelésre támaszkodva tudjuk együtt nevelni a gyermekeket, nélkülözhetetlen a nyitottság, az őszinteség.

Alapelvünk a kölcsönös egymásra figyelés, az egymás felé fordulás, hogy az Istenhez való pozitív irányulás értékként legyen jelen.

Óvodánkban idén ezt a befogadást, beszoktatást augusztus 26-30-ig, hétfőtől-péntekig tervezzük. Ezeken a napokon 9 órától szeretettel várjuk Önöket gyermekükkel együtt, hogy az ebédig barátságos légkörben ismerkedhessenek az óvodával. Az első naptól a kis hátizsákba hozzanak a gyermeknek váltócipőt, illetve a szülőknek mi biztosítunk textil papucsot. Az első nap még nem terveznek közös étkezést a gyermekekkel az óvó nénik, de a hét többi napján valószínű az otthonról hozott tízórait majd együtt el tudják fogyasztani a gyermekek. Önökkel erről hétfőn az óvónők majd beszélnek. A teremben a szabad játékot minden délelőtt az udvaron folytathatják a csöppségek. Ugye milyen jó lesz?
 
Az óvodai étkezéssel kapcsolatos tudnivalókat a beszoktatáskor megbeszéljük. Az első napra (szeptember 2.) szükséges orvosi igazolás arról, hogy a gyermek egészséges, és közösségbe mehet. Ebéd befizetés utólag, átutalással fog történni. Az első számla október elején várható. Az étkezési ingyenességről szóló nyilatkozatot, - aki erre jogosult- a beszoktatás hetében fogjuk adni a szülőknek melyet szeptember 2-ig kell leadni az óvó néniknek.

A mielőbbi találkozás reményében:

Virágné Bertalan Éva
óvodavezető
 
Kategória: