Beszámoló a kéthetes napközis táborról

Júniusban kéthetes napközis tábort szerveztünk tanulóinknak. Arra törekedtünk, hogy igényeiket és életkori sajátosságaikat figyelembe véve sok élményt nyújtsunk változatos programokkal, sok játékkal.

A táborozás első napján egy kellemes hajóúton vett részt kis csapatunk. A Zátony étteremnél levő kikötőből indult a kaland, ahol egy nagyon kedves „kapitány” és „segítője” várta csoportot. A hajóút során a gyerekek megtekintették a Püspökvárat és csodálatos környékét, a Radó-szigetet, s a folyó felett átívelő Petőfi hidat. A visszafelé tartó úton tanulóink nagy örömmel fedezték fel gimnáziumunk ismerős épületét és élményekkel gazdagon tértek vissza az iskolába.

A keddi napokon Mecsérre szerveztünk kirándulást. Rigópusztán sok-sok érdekességet láthattak a gyerekek, többek között lovaskocsit, nádtetős parasztházat és gémes kutat. A legnagyobb élményt azonban a háztáji állatok (tehén, kisborjú, ló, szamár, birka csüngőhasú disznó) közelsége és simogatása jelentette. A kis közösség nagyon élvezte, hogy a jó levegőn, festői környezetben játszhatott és bepillantást nyerhetett a tanyasi életbe.

Szerdánként Véneken az Aranykert Szabadidőpark adott otthont a napközis tábornak. Kézműves foglalkozásokon olyan hagyományos technikákkal ismerkedtek meg táborozóink, mint például a batikolás, a nemezelés vagy a növényszövés. Duna-parti séta során gyűjtött vadvirágokból, fűszálakból szebbnél szebb növényképek készültek faágakból összeállított szövőkeretre. Szabadidőben a kis táborozók kipróbálták a fitness pályát, fociztak, tollasoztak, lengőteniszeztek vagy éppen pingpongoztak.

A gyerekek mindkét hét folyamán olyan kézműves foglalkozáson vettek részt, melyek mottója az újrahasznosítás volt. Igyekeztünk olyan ötleteket megvalósítani velük, amely során az otthonukban is fellelhető papír- illetve műanyag hulladékból készítettünk játékokat, vidám díszeket. Első alkalommal WC-papír gurigák, majd a műanyag kupakok kerültek sorra. Belőlük különböző állatokat, növényeket varázsoltak elő fantáziájukkal a gyerkőcök. Mindegyik foglalkozás vidám hangulatban telt.

Diákjaink hasznos és érdekes előadásokat is hallgattak a hetek folyamán. Egyik alkalommal megismerkedtek a titokzatos Naprendszerrel, melyet Pércsy Kornél a Magyar Csillagászati Egyesület Győri Helyi Csoportjának tagja tartott. Izgalmas képzeltbeli utazáson elkalauzolta őket a bolygók, csillagok rejtelmekkel és érdekességekkel teli világába. Tovább gazdagították csillagászati ismereteiket a Napról, a Holdról, a Tejútrendszerről s az üstökösökről és kérdéseiket pedig lelkesen és fáradhatatlanul válaszolta meg az amatőr csillagász.

Másik alkalommal a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa hívta fel a tábor résztvevőinek figyelmét a kerékpározás szabályaira. Makai Júlia Zsuzsanna rendőr őrnagy a gyerekeket érintő KRESZ szabályokról adott tájékoztatást, ismertette a kerékpár kötelező felszereléseit, valamint felhívta a figyelmet a fejvédő használatának jelentőségére is. Diákjaink az interaktív foglalkozás során közvetlenül tehették fel a témával kapcsolatos kérdéseiket az őrnagynak. Ezt követően megismerkedtek a rendőrök felszereléseivel és egy rendőrautót is megtekintettek.

A felpéci kirándulás során a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező sokorói faluban a Tájház vezetője, Joli néni fogadta a táborozókat. Mindenkinek lehetősége volt kipróbálni a fa- és népi játékokat, a fazekaskorongnál kis tálkákat korongozni, pogácsát szaggatni, lovaskocsikázni. A finom gulyás és a szabadtéri kemencében sült kakaós és fahájas csigák elfogyasztása után kötetlen játékra is jutott idő. A visszaindulás előtt a gyerekek még meglátogatták a szőlő- és málnakultúrát bemutató „Havasúton aluli” dűlőt.

A csütörtökönként megrendezett baranta foglalkozások során különböző népi játékok, reflex és ügyességi gyakorlatok megoldásában vettek részt alsósaink. Kipróbáltak olyan gyakorló fegyvereket, mint az ostor, a szablya vagy az íj. A népi játékok során - amelyeknek igazán nagy sikere volt- nem a győzelem volt a fontos, hanem maga a játék.

A turnusokat Balázs bácsi, a fiatal bohóc foglalkozása zárta, aki már megérkezésekor mosolyt varázsolt a kicsi és nagyobbacska gyerekek arcára. A vicces bemutatkozás után egymást követték a szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb játékok, egyéni próbatételek és csapatversenyek: volt szkander, kötélhúzó verseny, mocsárjárás, vízhordás búvártalpban. És persze mindeközben sok-sok nevetés. A versengésben -ahol tojásokat kellett elkapni- a gyerekek teli torokból szurkolhattak nekünk, tanítóknak. Jó zenével könnyen kedvet csinált egy kis mozgásra és az egész csapatot táncra perdítette. Természetesen a bűvészkedés sem maradt el!  A délután lezárásaként minden gyermek választhatott magának egy léggömbből hajtogatott figurát.

Úgy hiszem, hogy a sokszínű programkavalkád rengeteg élménnyel és vidám órával gazdagította tanulóink nyári szünetét.

Szerediné Nagy Gellai Márta
 
Kategória: