Böjtelő hava az óvodában

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe:
Gyertyaszentelő Boldogasszony napján iskolánk kápolnájában József atya megszentelte a gyermekeink, dolgozóink gyertyáit. Erre a napra a hét folyamán minden csoportban készültek. A gyertya köré gyertyaszoknyát ragasztottak, amit más-más technikával díszítettek. Minden csoportban figyelték az ide-oda táncoló, az ég felé nyújtózkodó gyertyalángot. Megtapasztalhatták, amikor a gyertya világít, fényt ad, akkor egy kicsit melegít is. Megbeszélték azt is, hogy a gyertyáról Jézus is eszünkbe jut. Ő úgy tündököl a szeretetével, jóságával, mint az égő gyertya. Tanít minket, vezet bennünket, úgy is mondhatjuk: világít nekünk. A gyertya megmutatja az utat, Jézus pedig megtanít minket az igazi szeretetre és boldoggá tesz bennünket. Nem hiába mondogatták a verset gyermekeink, amit a kápolnában is minden kicsi mondott:
Kis Jézushoz az utat sokszor végig jártam. Megtalálom nappal is, sötétben is bátran.
Van hozzá egy gyertyaszál, fényét mindig ontja: A gyertya a szeretet, imádság a lángja.

Február 3. Szent Balázs napja
Szent Balázs püspök és vértanú neve. A legenda szerint Szent Balázs imával mentette meg egy özvegyasszony fiának életét, akinek a halszálka megakadt a torkán. A VI. századtól a püspök nevét már a torokfájás gyógyítójaként emlegették. A nép Szent Balázst tartotta a gyermekek védőszentjének, aki nemcsak tanította, hanem megvédte a betegségektől őket.

E naphoz kapcsolódva a kápolnában Balázs áldáson vettünk részt. A nagycsoportosok néhány gondolatban elmondták ovis társaiknak a legendát, mit is tudhatunk Szent Balázs életéről. Az áldás befejezése után közösen imádkoztunk József atya vezetésével, hogy megköszönjük a mennyei Atya gyógyító szeretetét.
Ahogy a kettős gyertya körülöleli fejünket, torkunkat, Szent Balázs imájának ereje úgy fog körül bennünket és véd meg a betegségtől.

Február 5-9. Mackó hét az óvodában:
Mindenki elhozta a saját kedvenc maciját, melyek nyakába a gyerekek jelével és a mackó nevével ellátott nyaklánc került. A csoportokban bemutatták egymásnak a „barátjukat”, majd délelőttönként együtt játszottunk, énekeltünk, meséltünk, beszélgettünk a medvék életéről, szokásairól, tulajdonságairól.  Elkísértek minket a mackók a tornaterembe és vidámabbá tették a mozgást.

Virágné Bertalan Éva
óvodavezető
Kategória: