„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok...”

Legutóbb május 31-én vehettek részt a prohászkás kiskamaszok a Titkos küldetés és Ciklus-show programokon. Remekül sikerült ez a szombat, most a program után igen sok szülő is eljött, ami különösen nagy öröm volt. Néhány szülői visszajelzést szeretnénk itt közreadni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy meghozzuk a kedvét és bátorságát az eljövendő ötödikes és hatodikos gyerekeknek és szüleiknek, és majd ők is eljöjjenek a következő ősszel vagy tavasszal.

„Már két gyermekünk is részt vett a programon, mindketten vidáman, felszabadulva jöttek ki az előadásról. Mivel részt vettem a szülőknek tartott bemutatón, lett egy közös "nyelvünk", amit használva azóta is tudunk gátlások nélkül beszélgetni,ha fölmerül valami kérdés. Az előadók olyan szépen és természetességgel beszélnek a lányoknak testük működéséről, az anyaság szépségéről, a menstruációról, amit szerintem minden kislánynak hallani kellene a serdülőkora kezdetén. Sajnálom, hogy annak idején nekünk ez nem adatott meg.
Legnagyobb lányommal serdülőkora kezdetén próbáltam beszélgetni ezekről a "női" témákról, de egy-két mondat után mindig leállított: ő ezekre nem kíváncsi, hagyjam ezzel békén. A nehézségeket csak tetézte egy nem túl sikeres felvilágosító előadás.
A "ciklus show" meghívóját is úgy kaptam meg, hogy ne gondoljam, hogy ő ilyenre elmenne. Szerencsére addigra már részt vettem egy szülői bemutatón, és több anyukával együtt közösen győzködtük a barátnőket, mert biztosak voltunk abban, hogy jól fogják magukat érezni. Így csapatban, bár szorongva, de hajlandó volt elmenni. Bár biztos voltam abban, hogy jól fogja magát érezni, a végeredmény minden várakozásomat felülmúlta. Egy teljesen kiegyensúlyozott, megnyugodott kislány jött ki az előadásról, a dolgok a helyükre kerültek. Rá két hónapra meg is érkezett az első menstruáció,- szerintem nem véletlenül ekkor… Azóta is problémamentesen, vidáman telnek a nekünk már "nem nehéz napok". Köszönet érte a szervezőknek és az előadóknak!”

„A gyerekek bátran, oldottan, nyíltan mertek beszélni a témáról és rengeteg kérdést tettek fel az előadóknak. A feladatok ötletesek és viccesek, ám sokat mondóak voltak. Az előadás végén mi is megismerkedhettünk a fiúk és lányok programvezetőjével. Ők bemutatták nekünk a leglényegesebb momentumokat, amelyek nekünk is nagyon tetszettek és jól szórakoztunk. Szülőként azt gondoljuk, hogy ilyen előadáson minden gyermeknek részt kellene vennie. Örülünk, hogy iskolánk lehetőséget nyújt gyermekeinknek, hogy a serdülőkor kezdetén ne legyen előttük tabu a testük működése, és megtanulják azt értékelni. Reméljük, hogy ez a bemutató évente megrendezésre kerül…”

„Köszönjük a lehetőséget, hogy szóltatok a programról! Számunkra is élmény volt a beszámoló, nekem a lányos rész megható volt, többször el is érzékenyültem! Ha legközelebb szervezel, gondolnál ránk is? Kislányunkat mindenképpen szeretném benevezni, valószínűleg a barátnőjével együtt menne.
Az előadás profi volt, élvezetes, interaktív, informatív. Miki fiunk is jól érezte magát, különösen az tetszett neki, hogy enni,- és innivalóval demonstráltátok a férfi működését. Biztos, hogy bátrabban fog tudni kérdezni, főként, hogy tudja, hogy minket is beavattatok az előadás anyagába.
Arról beszélgettünk Apával, hogy ezt minden iskolába be kéne vinni, mert ráférne a fiatalokra a szemléletváltás a testükkel és a szexualitással kapcsolatban.”