Diákszemmel a győrújbaráti lelkigyakorlatról

Az elmúlt hétvégén iskolánk 11. évfolyama lelkigyakorlaton vehetett részt a győrújbaráti Apor Üdülőházban . Lelki vezetőnk Varga Péter volt, előadásának címe pedig „Spielhózni, mely az emberi kapcsolatokról, a szerelemről és a szexualitásról szól a keresztény értékrend tükrében. De hogy miről szólt részletesen, azt aligha tudnám itt most megosztani veletek hosszúsága és sokrétűsége miatt. De kiemelnék egy számomra nagyon tanulságos gondolatot. (Egyébként ne egy prédikációra gondoljunk, ahol elkülönülnek egymástól a pap és a hívek, inkább egy beszélgetésre; bármikor kérdezhettünk, közbeszólhattunk. És a nyelvezete sem dogmatikus volt, hozzánk szólt, a mi nyelvünkön.) Ami a legjobban megfogott: férfivá kell válnom, válnunk, nem pedig kanná, aki tudja irányítani önmagát, és vannak elvei. De a legfontosabb, hogy mindig a fiúnak KELL észnél lennie, nem a nőnek!

A lelkigyakorlat része volt egy esti imádság is, melyet mi diákok szerveztünk. Egy Taizéi imaóra, ahol az Eukarisztia mellett térdelve valóban az Úr Jézus közelében tölthettünk el egy csendes órát. Ennek az imaórának egy sajátos jele is volt számunkra, amellyel a keresők megbizonyosodhattak arról, hogy Isten szereti őket. Több osztálytársamat is mélyebben megérintette az imádságnak ez a formája. Az imaóra végén pedig kereszthódolatot tartottunk, amelyben kérhettük Krisztust, hogy segítsen hordozni keresztünket. Köveket helyeztünk a keresztre, s így is kifejezhettük, hogy képesek vagyunk ráhagyatkozni Krisztusra.

Köszönjük Tanárainknak a szervezést és a tevékeny részvételt, hogy feláldozták hétvégéjüket azért, hogy mi lelkileg fejlődhessünk, szüleinknek az önzetlen támogatást, valamint Péternek, hogy elfogadta meghívásunkat és megvilágította számunkra többek között azt, hogy Isten legcsodálatosabb teremtményei, mi emberek mennyi ajándékkal gazdálkodhatunk, ha okosan élünk velük.

Nyári Ákos 11.H

Kategória: