EGÉSZSÉGHÉT AZ ÓVODÁBAN

Nevelési évünk kiemelt feladata: az egészséges életmódra nevelés, a mozgás fontossága. A vírus felbukkanásával erre a feladatra még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. A programok szervezésében sajnos a kialakult szigorítások határokat szabnak, de úgy érezzük, a négy csoportban, erre a hétre nagyon jó tevékenységeket szerveztek az óvodapedagógusok.

Tudjuk, hogy az óvodai nevelés egyik legfontosabb feladata, az óvodás korú gyermek testi, lelki fejlődésének elősegítése, szükségleteinek kielégítése. Ezt elsősorban a mozgás igényük biztosításával, harmonikus mozgásfejlődésük elősegítésével, a testápolás egészségmegőrzés szokásainak alakításával, illetve az egészséges környezet biztosításával tudjuk segíteni.

A mindennapokban nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapos mozgásra. Célunk a mozgás megszerettetése változatos feladatokkal, eszközökkel.

Az egészséges étkeztetés szokásainak, kultúrájának elsajátítása kiemelt feladatunk. Óvodánk minden csoportjában minden héten egy nap gyümölcsnapot is szervezünk.

Ezen a héten szinte minden napra jutott zöldség, gyümölcs. Bőséges kosarakat vihettünk be a csoportokba, mely tele volt finomságokkal. Hogy hogyan dolgozták fel a gyerekekkel az óvó nénik, az az adott korcsoporttól is függött. Mindegyik csoportban érdeklődéssel fedezték fel a „vitaminkosarak” tartalmát. Nagyokkal gyümölcs-zöldség szivárványt készítettek. Különböző színű és ízű gyümölcslevet préseltek, centrifugáltak minden csoportban gyümölcsöket, vitamin salátákat kóstolhattak. Matematikai tapasztalatokat is szereztek a gyermekek, mivel a munkálatok közben megtapogatták, megnevezték a finomságokat, szétválogatták szín, forma, méret szerint. A vitaminok fontosságáról sokat beszélgettek. A nagycsoportosok az aprításban, darabolásban aktívan részt vettek, nekik használatos késekkel.

Összességében nagyon jól sikerült az egészség hét. Kreatív óvodapedagógusok tanulságos történeteket, meséket mondtak. A hét minden tevékenysége idekapcsolódott, a versek, mondókákon keresztül, a barkácsolás is csupa-csupa egészséggel kapcsolatos volt, és a munkálkodások közben sokszor mondogatták:

„Evés előtt kezet mosok,
beteg lenni nem akarok,
mert ki piszkos kézzel eszik,
bizony hamar megbetegszik.
Evés előtt kézmosás egészséges jó szokás!”

 

                                                                                                    Virágné Bertalan Éva

                                                                                                         óvodavezető

 

Kategória: