Egy nap a csendben - lelkinapon a 8.H osztály

November utolsó szombatján az osztályunkkal ellátogatunk Majkra, az erdők ölelésében megbújó Kamalduli Remeteséghez.

Reggel fél 9 táján kicsit fáradtan, de mégis kíváncsian indultunk útnak. Tíz órára már Majkon voltunk, ahol szeretettel fogadtak bennünket. Rövid körbe nézés után felmentünk a káptalan terembe, ahol lehetőségünk volt félre vonulni a remeteséget látogatók „zajától”. Miután lepakoltunk egy játékkal kezdtünk, amelynek során a Gábor atya által megfogalmazott szempontokat követve adtuk át egymásnak az osztályunk madzag gombolyagát. Ezután az osztályt két csoportra osztottuk, és egy 20 perces csoportbeszélgetésen vettünk részt. Ezen a bennünket oly’ gyakran elfedő álarcokról szóló témát fejtettünk ki. Aztán három csapatot alkotunk és egy rövid felkészülés után mindegyik egy-egy Bibliai jelenetet adott elő – némán, szoborrá változva. A többieknek ki kellett találni, hogy melyik jelenet miről szól, kik a szereplői és kinek milyen érzelmeket árul el a tartása vagy az arckifejezése.

Ezután ebédszünetet tartottunk, miközben megcsodálhattuk a csodálatos tájat, kötetlenül beszélgethettünk egymással és még gyónásra is volt lehetőség.

Amikor már mindenki jól lakott, visszamentünk a káptalan terembe, ahol a délelőttihez hasonlóan, ismét egy 20 perces csoportfoglalkozásra került sor. Ezúttal a kapcsolat volt a beszélgetésünk alapgondolata. Ezzel összefüggésben fogalmazhattuk meg, hogy szerintünk mit tehetünk kapcsolataink kialakításáért, megőrzéséért, mit adhatunk vagy fogadhatunk egy kapcsolatban. Ezt követően néhányunk közreműködésével egy meseolvasásra került a sor, aminek aztán a tanulságait is átbeszéltük.

A nap zárásaként átmentünk a refektóriumba (az egykori kolostor ebédlőjébe) és kb. negyed órán át csendes imádságokat ajánlottunk fel magunkért és szeretteinkért. Végül Gábor atya áldásával zártuk a napot és haza indultunk.

Biztosak vagyunk abban, hogy több értékkel tértünk haza, mint amennyivel elindultunk. Köszönjük Péter bácsinak és Gábor atyának, hogy kicsit elvonulhattunk a város zajától és egy csendes napot tölthettünk el együtt.


Csonka Rozália
8.H osztály

 
Kategória: