Eseménydús tanévkezdés az 1.A osztályban

Hívogat az iskola kapuját kitárja... énekeltük szeptember elején a jól ismert dalocskát már a padban ülve, mint elsős kisdiák. Belépve ezen a kapun, ezernyi újdonság és program várt ránk.

Október 6-hoz elérkezve, megemlékeztünk e jeles napról. Az iskolai ünnepi műsort követően a Batthyány parkban egykori miniszterelnökünk gróf Batthyány Lajos szobránál gyújtottunk mécsest. A gyerekek fegyelemmel vettek részt ezen és érdeklődve tekintettek az ünnep fontosságára.

Szintén ez a helyszín adott lehetőséget arra, hogy az ősz szépségeiben elmerülhessünk. A levelek, termések, színek, friss levegő, a természet iránti értékóvó magatartást, a természetben rejlő értékek feltárását és a határtalan jókedvet is elhozta a gyerekek számára. A tanulmányi séta másik fontos feladata volt, hogy a közlekedési táblákat, szabályokat megismerjék a diákok, melyeket alkalmazhattak is a közlekedési játszótéren.

Az ősz napsütötte leheletében az Állatok Világnapja alkalmából a Generációk Házába sétáltunk át, hogy egyedi technikával és színes formákkal díszített alkotásokat készítsünk. Az iskolába visszaérkezve arcfestésre nyílt lehetőség. Szebbnél-szebb festések ékesítették a gyerkőcök arcát. A Garabonciás együttes tornatermi fellépése pedig a legjobb megkoronázása volt ennek a mesebeli napnak.

A szeptemberi hónap utolsó napjai még meleg napsugarakkal ajándékoztak meg minket, és sor kerülhetett egy jó hangulatú, kint a szabadban töltött családi napra. A gyerekek itt a közös játékok segítségével építhették már kialakult és még alakuló társas kapcsolataikat. Sötétedéskor élményekben gazdagodva indulhattunk haza.

Egy „finom” környezet órán zamatos saláta ízlelésével még inkább elmélyültek a gyermekek zöldségekről, gyümölcsökről  szerzett ismeretei.

November 9-én a napköziben a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából jelnyelvi foglalkozást tartottunk, megismerve az interakció ezen típusát. Ez esetben a kezünk segítségével értettük meg magunkat. A gyerekek köszönési formákat és nevük eljelelését is megtanulták. Nagy érdeklődéssel és beleéléssel vettek részt a játékos programon.

A következő délutánon, Márton-napi hagyományokat, távoli idők szokásait mutattuk be a gyerekeknek. A hittan órán Szent Mártonnal kapcsolatban tanultakat is sikerrel felelevenítettük. A program sikere pedig megmutatkozott az elkészült, szebbnél-szebb alkotásokban.

Leitnerné Óvári Csilla, Bódis Rita
 
Kategória: