Fertő tó kerülő „habos torta”

Elkészítve: 29. alkalommal. Hozzávalók: 21 lelkes nebuló, 2 nagyszerű, minden helyzetben helytálló ezermester apuka, Péter bácsi és Viki néni szuperszonikus hajtóereje.

Elkészítés: egy május végi utolsó és már nyárlebbentő napon, a Révai Miklós gimnázium előterétől, izgatott és csodás társaság mind a két kerekével elindult a nagy tekerésre. A tésztát betekertük először Fertőszentmiklósig, aztán jöhetett a csodás napsütés és jókedv az elkészítéshez. Míg a tészta süledezett, Podersdorfba érkezvén habot készítettünk töltelékként. A szállásra érve aztán egy napot mindezt pihentettük, a templomban a benne lévő lélekösszetevőket hagytuk lehűlni, majd egy - két egyéb finomságot magunkhoz véve e napra befejeztük az elkészítés első felét. Innen jön a rész, amikor meredeken kellett (d)önteni minden alapanyagot teljesen mindegy, hogy Weiden, Mörbish, vagy Rust, ahol áthaladsz. De amint beérkeztünk Sopronba, ráöntöttük a mázt a tortára. Na, de hogyan, ha...? : arcunk máza (már akinek) elmászott már mindenfele, de ha waterproof az anyag, akkor a pára, eső, verejték kombo tökéletes teszt, hogy igazolja, ez a plusz pont a make up-ban díjnyertes. (Nem tapasztalatból beszélek, nem, nem…) Na, és miután nyolcszor izzadtunk le, és tüsszentettünk hátul ketten szinkronba adva a koncertet, a szemünk az állunkon, szempillánk a szemöldökcsonton, mikor a bodzaillatot szemeden, szádon, orrodon szippantod, mikor hallgat a csend és a természet vezet, és úgy érzed közben, hogy már akkor elfáradtál, mikor az egész még el sem készülhetett, amikor nagyon örülsz. hogy egy hét eső után, a sütő a napból non stop áradt, hogy a tésztánk tökéletesre növekedjen, mikor a tű-tü-tü-türüttü-türüttü-türütü dallamot nyolcféleképpen hallod a füledbe fütyülni menet közben?! És, hogy mit takar a taktus? Egyes nívós, webes helyeken ügyesen megjelenhetne ez a kérdéshadsereg, de most inkább elmondom: Bob Marley - Don’t worry, be happy. Így már érthető nem? Csak dúdold el...!

Itt jön az a rész is, amikor leszakad az eső, de szigorúan csak 5 percre, és repül aztán fejfedő, vagy akár csomagtartó szakad, vagy ledobjuk a láncot közben, mindezt megspékelve egy durrdefekttel és süledezés közben pizzákat hagyunk el vonatra induló menetünkben. De ha ideérkeznél, ne add fel! A célelérés garantált ennyi munka után. A sikeresen teljesített kilométerektől büszkeséggel illatozva tekertünk a vonatra, hogy a hab a tortán a peronon 2 lábon állva a legfinomabb szeretetmázt adja szüleinket, testvéreinket látva. Mindenki a saját élményíze szerint fűszerezze ezt a május végi receptet. A mellékízek, melyeket nyomokban tartalmazhat, egy gigantikus meredeken fogalmazódtak. De ezek könnyen emészthetők és az ízt egy percig sem savanyítják az itt szerzett édes örömökben. Mellékelten a honlapunkon videókban és fényképeken keresztül a kisült finom emlékek visszaidézhetők egy vagy két szuszra.

Tehát a tort(úr)a kész lett, a siker garantált volt. Már csak egy utolsó szóra, hogy mi volt az, ami leginkább megadta a növekedést a tésztához: hát a szódabikarbóna. És ennek elhintése a tortába a Szülők, és Péter bácsi lelkes munkájától, gondoskodásától duzzaszthatta az itt elinduló diákokat még értékesebbé, egy Michelin-csillagos tökéletességgé.

Bódis Rita
kísérő tanár