A gyertya, mint szimbólum

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére az óvodánkban már egész héten készültünk. Sokat beszélgettünk a gyermekekkel a gyertyáról, mint szimbólumról. Minden kisgyermek készített a gyertyája köré „gyertyaszoknyát”, melyet különböző technikával díszítettek. A csendes percek, az áhítat alatt közösen figyeltük az ide-oda táncoló, fényt adó gyertyalángot. Tapasztaltattuk gyermekeinkkel, hogy a gyertya nemcsak fényt ad, nemcsak világít, de melegít is. A gyertyáról Jézus is eszünkbe jutott. Ő mutatja nekünk az utat, vezet bennünket, világít nekünk.

A héten Szent Balázsról is mindegyik csoportban hallottak a gyermekek, kiemelve gyógyító szeretetét, amellyel közösségét szolgálta. Megmutattuk a kettős gyertyát, mely szintén egy szimbólum. „Ahogy a kettős gyertya körül öleli fejünket, torkunkat, Szent Balázs imájának ereje úgy fog körül bennünket és véd meg a betegségtől.”

A hét zárásaként iskolánk lelkésze Márk atya a kápolnában megszentelte a gyermekek gyertyáit, arra kérte őket, hogy otthon, családi körben gyújtassák meg a gyertyát, ezáltal ők is világosságot gyújtanak szeretteiknek. Végezetül az Atya a gyógyító püspök közbenjárását kérve adott torokáldást az óvoda gyermekeinek, dolgozóinak.

Virágné Bertalan Éva
óvodavezető
 
Kategória: