Iskolánkba látogatott Ronan Gargan ír nagykövet

November 14-én iskolánkba látogatott Írország újonnan kinevezett magyarországi nagykövete, Ronan Gargan úr.

Kamarakórusunk angolul énekelve köszöntötte őt a Könnyező Szűzanyához szóló énekkel. Beszámoltunk neki arról, hogy az Írországból Győrbe származott Könnyező Szűzanya kegykép kultuszának ápolását már régóta szívügyének tekinti iskolánk. A találkozón felelevenítettük a 2019 tavaszán tett írországi látogatásunkat, amikor Dublin Donnycarny negyedében jártunk diákjainkkal, az Our Lady of Consolation Paris templom felszentelésének 50. évfordulójának ünnepén. Ezt a templomot a Győri Könnyező Szűzanya tiszteletére szentelték. A jubileumi szentmisét Diarmuid Martin atya, Dublin érseke mutatta be. Nagy szeretettel fogadták az ünnepség részekénk iskolánk kamarakórusának műsorát. Elmondtuk, hogy a további napokat Loughreaban töltöttük. Itt a templomban őrzik a kegykép hiteles másolatát. Kórusunk itt a szentmisén énekelt, majd nagysikerű koncertet adott. Módunkban állt Galwayban megtekintenünk azt az üres kőkeretet, honnan a hagyomány szerint Walter Lynch püspök menekítette a kegyképet. Megtekintettük Clonfert ősi templomát, hol kórusunk énekelt az Our Lady of Clonfert kegyszobor előtt. Beszámoltunk róla, hogy utazásunk során látogatást tettünk Loughreaban a St. Raphael’s College-ban. Itt az iskola vezetősége fogadott minket. Megbeszéltük, hogy a Mária kultusz ápolására diákcsoportokat szervezünk mindkét iskolában, akik közös munkákban, projektekben mélyítik el tudásukat rendszeres konzultációk segítségével.

Elmondtuk, hogy most a jelenben egy közös fotópályázaton dolgozunk a St. Raphael’s College részvételével, melynek kiírását mellékeltük nagykövet úrnak. Szándékunk szerint ennek a közös ír-magyar fotóanyagnak a győri kiállítása a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején lenne a Győrbe szervezett ír napon. Azt követően szeretnénk Írországban is kiállítani az anyagot. A győri kiállítás megnyitására felkértük nagykövet úrat, melyre örömmel mondott igent.

A megbeszélésen bemutatkozott nagykövet úrnak Méry László atya, akinek személyében olyan iskolalelkész segíti iskolánk munkáját, aki kispapként Írországban, Maynoot szemináriumában tanult. Kialakult kapcsolataival nagyban tudja segíteni az ír-magyar barátság, közös Mária tisztelet ápolását.

Gyümölcsöző megbeszélésünk végén tisztelettel kértük nagykövet úr segítségét ír testvériskolánkkal közös terveink megvalósulásához, a Győri Könnyező Szűzanya kultusz iskolás korosztállyal való megismertetésében! Nagykövet úr lelkesen ígérte meg közös munkánk támogatását.

Jakab Gábor 
igazgatóhelyettes
 
Kategória: