Japánakácok - A Nagy Öregek

A japánakác (Sophora japonica vagy újabb nevén Styphnolobium japonicum) Európában gyakran ültetett díszfa. Valójában senem akác, senem japán. Kína területén őshonos, és bár pillangósvirágú növény, csak távolabbi rokonságban áll a fehér akáccal. Amiért gyakran ültetik parkokban, az széles, boltozatos, ugyanakkor laza lombkoronája. Jó fekvésben, védett helyen hatalmasra nőhet. Magyarországon 200 éves példányok is előfordulnak.

A Prohászka Iskola, illeve az Orsolyita Rendház udvarán álló japánakácok, ez a három nagy öreg, feltételezéseink szerint 100-120 évesek és minden bizonnyal Győr belvárosának legöregebb fái közé tartoznak. "Végignéztek" a kolostor és az iskola udvaráról jópár XX. századi vihart, két világháborút, államosítást, a nővérek visszatérését, az iskola újraindulását. Vajon hány gyerek játszhatott az árnyékukban? 
Eddig méltánytalanul kevés figyelmet kaptak, pedig nagyon is figyelemreméltók. Amikor az életünk és az iskolánk zöldítéséért akarunk dolgozni, nem csak új fák ültetéséről kell gondoskodnunk, hanem az öregek megbecsüléséről és védelméről is. 
Két diákunk, Vass Gellért és Tóth Benedek filmet készítettek róluk.

Tóthné Sasvári Szilvia
tanárnő