Kerékpárral a Fertő tó körül - 21. alkalommal

Minden iskola életéhez kapcsolódnak olyan események, amelyek az évek vagy évtizedek alatt az adott intézmény életének szerves részévé válnak. A mi iskolánkban az egyik ilyen program a „FERTŐTÓKERÜLŐ”. Igen, valóban csupa nagybetűvel és egyben írva, mert ez a program napjainkra már egy fogalommá nőtte ki magát. A program egyik értékét az a több száz résztvevő jelenti, akik az elmúlt alkalmak során velünk tartottak (újabban már egyre inkább megjelennek közöttük szülők is !), a másikat pedig az, hogy sokan már rendszeres visszajárói ennek a kalandnak. Vannak olyan – már érettségizett - volt Prohászkások, akik 10 vagy annál is több részvétellel büszkélkedhetnek.

A 2013-2014-es tanév őszi időszakában szeptember 14-15-re tűztük ki a „tókerülést”. Ezúttal 35-en készülődtünk az indulásra. Az időjárást illetően az előjelek nem voltak igazán biztatóak, hiszen az indulás napjának reggelén zuhogott az eső, és még a délelőtt folyamán is szinte valamennyien megáztunk, amire kitekertünk a vasútállomásra. De nem adtuk fel, és elindultunk. Amikor Kapuvárra ért a vonatunk, elállt az eső, Fertőszentmiklósnál pedig mintha a felhők is egy kicsit lazítottak volna a szorításukon.

A lerakodást és az ilyenkor szokásos rövid eligazítást követően nekivágtunk a kb. 115 km-es távnak. A haladásunkat helyenként tervezett, helyenként kényszerű megállások tarkították, hiszen a szokásos pihenőkön kívül a defektek elhárításával is foglalkoznunk kellett. Egy esetben még az apetloni kerékpárszervizben is „látogatást tettünk”.
A jó hangulatot azonban még ez sem árnyékolta be, hiszen őszi túra lévén – és ráadásul még a szüret sem kezdődött el – valamennyi szőlőültetvény „csak minket várt”. Egy-egy útszakaszon pedig, ahol szinte egyáltalán nem volt forgalom, a vállalkozó kedvű résztvevők a bennük rejlő erőforrásokat is maradéktalanul kihasználhatták.
Podersdorfban a kikötőhöz érve belecsöppentünk a hagyományos őszi fesztivál hangulatába. (zenekarral, vásárral és sok-sok emberrel). Szívesen maradtunk volna még egy kicsit, de várt még ránk néhány km a nezsideri szállásig (Neusiedl’ am See).

A szobák elosztása és egy gyors tisztálkodás után a „belváros” felé vettük az irányt, hogy az esti szentmisén részt vegyünk, majd pedig következett az étterem, ahol jól megérdemelt vacsoránkat fogyasztottuk el. A szállásunkra visszaérve még egy kicsit beszélgettünk, azután – ki előbb, ki később – átadtuk magunkat a pihenésnek.

Vasárnap reggel napsütés köszöntött ránk, és nagy örömünkre az egész nap folyamán velünk maradt. Megreggeliztünk – ki amennyit akart – majd a kerékpárok felmálházását követően legurultunk a szállásunkról a városba és Jois felé vettük az irányt. A nap egyik jellegzetessége az volt, hogy a pihenőink általában vagy szőlő ültetvény vagy játszótér mellet voltak. A csapat nagyon jól haladt, így Rusthoz érve egy hosszabb – másfél órás – pihenőt sikerült beiktatni. Ott voltak, akik ettek pár falatot, azután pihentek, a kisebbek pedig azonnal birtokba vették a part mellett épített játszóteret.
A magyar-osztrák határig már csak egy település, Fertőmeggyes (Mörbisch) volt hátra, ahol szintén egy szüreti fesztivál hangulata ragadott magával bennünket. A kirakodóvásárral és zeneszóval tarkított fő utcán csak tolni tudtuk a kerékpárokat, így egy kicsit mi is elmerülhettünk a forgatag hangulatában. Amikor átléptük a határt, a tiszta időnek köszönhetően gyönyörű rálátás nyílt a tóra.

Fertőrákostól Sopronig várt ránk még egy utolsó erőpróba, első részében a tómalmi erdőn keresztül, ahol nagyon szép környezetben vezet a kerékpárút, de nem szilárd burkolattal, majd pedig a „felgurulás Sopronig”.
A vonat indulásáig volt még annyi időnk, hogy néhány pizzaszelettel csillapítsuk éhségünket, majd elindultunk a soproni vasútállomásra. Győrbe érve mindenki megérdemelte a gratulációt, hiszen ezúttal is végigtekertük a „FERTŐTÓKERÜLŐT”.

Marek Péter
Testnevelő tanár

Ui: ezúton mondok köszönetet felnőtt segítőimnek a fényképek elkészítéséért valamint a csapat összefogásáért és a szerelések alkalmával nyújtott segítségért.

További képek a galériában.