Környezettudatos nevelés a Prohászkában

Alsó tagozatos diákjaink részére a tanév során több alkalommal teremtünk lehetőséget a tanórákon, illetve tanórákon kívül is a környezettudatos szemlélet formálására. Ez a korosztály rendkívül nyitott és fogékony e gondolkodásmód elsajátítására. Ezt kihasználva irányítjuk tanítványaink figyelmét a környezetvédelem jeles napjaihoz kapcsolódóan,-takarítási világnap, víz világnapja, Föld napja, madarak és fák napja- a teremtett világ szépségeinek, értékeinek megőrzésére, védelmére.

Szeptember 16-20. között, a takarítási világnaphoz kapcsolódóan tematikus hetet tartottunk a szelektív hulladékgyűjtés és a megújuló energiaforrások témáiban. Papírgyűjtést szerveztünk, nagyobb figyelmet fordítottunk környezetünk tisztaságára, technika órákon beszélgettünk a szelektív hulladékgyűjtésről, annak fontosságáról; tisztáztuk az újra használás, újra felhasználás, újra hasznosítás fogalmait és újrahasznosított anyagból játékos figurákat készítettünk.

A tematikus hét zárásaként ÖKO Játszóházat szerveztünk külső cég bevonásával, mely költségeit pályázati pénzből fedeztük. Az udvaron 10 féle oktatójáték várta a csapatokat: a puzzle és memóriajátékok mellett ügyességi feladatokat oldhattak meg a környezetüket féltő gyermekek. Szemetet ’horgászhattak’ a folyóból, s a kifogott hulladékot a hulladékudvar megfelelő részébe kellett elhelyezniük. Érdekes feladatnak bizonyult, hogy hogyan lehet egy energiapazarló lakóházat- mágneses képek elhelyezésével- környezetbarát lakóházzá varázsolni.  A játékok nem csak szórakoztatóak és tanító jellegűek voltak, de a kulcskompetenciák - mint csapatmunka, finommotoros ügyesség, kombinációs készség- fejlesztését is szolgálták.

Az öko-nap a tornateremben folytatódott. A Lim-Lom mese című bábjáték nézői és egyben szereplői lehettünk. A történet egy erdőben játszódik, ahol a gondatlan emberek elhagyták felesleges dolgaikat. A mese főszereplői, a hulladékból készült bábok kérték a gyermekek segítségét, hogy az erdő ismét tiszta lehessen. A zenés, interaktív mesejátékban a szelektív kukák színeit és használatuknak szabályait is elsajátíthatták a gyermekek.
Bízunk benne, hogy a szórakoztató és egyben tartalmas programokkal sikerült a környezettudatos szemléletmódot gyermekeinkben elültetni, fejleszteni.

Antalné Hatoss Györgyi
tanító
 
Kategória: