Kutatók Éjszakája 2018

Szeptember 28-án, pénteken rendezték a Kiskutatók Akadályversenyét a Széchenyi István Egyetemen.
Iskolánkból egy csaknem 20 fős csapat, a "Furfangos manók" néven regisztrált és indulhatott ezen a megmérettetésen.

Negyed négykor találkoztunk az egyetem melletti buszmegállóban, hogy két kísérő tanárunkkal (Kati nénivel és Emő nénivel, akik a természettudományok világába is bevezetnek minket) elindulhassunk az akadályok legyőzésére. Minden csapatnak négy állomásból álló akadálypályán kellett teljesíteni.
Az első állomás a csapatmunkát tesztelte, a második a gazdaság, a tanulás és a pénz világát. A harmadik és negyedik a járműlaborban a robbanó motorokkal kapcsolatos tudásunkat. Megismertük, hogy működik a turbó, s igazi motorokat szereltünk szét, majd össze. S végezetül logikai feladatokkal küzdöttünk kitartóan. Menetlevelünkben mindenhol maximális pontszámot értünk el. A verseny végén ünnepélyesen "Tiszteletbeli Kiskutatóvá"  fogadtak minket.

A program a késő esti órákban is folytatódott. A csapat nagy része hazament, de voltunk néhányan, akik ott maradtunk a további előadásokra és bemutatókra.
Elsőként a fény tulajdonságairól szóló előadást hallgattuk meg, utána távcsöves bemutatón vettünk részt. Miközben a Mars bolygót kerestük az égen, egy hulló csillagot (meteort) is láttunk műsoron kívül, amely a szemünk előtt izzott fel és robbant szét. Ezután egy olyan előadáson is voltunk, amelyen a fizika tudomány határairól volt szó.
Ez a péntek délután és az este nagyszerűen sikerült, jövőre is megyünk!
Gyertek Ti is!

Tinka Barnabás

 
Kategória: