Lelkigyakorlat Móron a kapucinus testvéreknél

A húsvétot követő fényes hét végén 2013.április 5-én osztályunk Tóthné Sasvári Szilvia osztályfőnök vezetésével útnak indult Mór felé lelkes szüleink közreműködésével, amit utólag is nagyon  köszönünk nekik,  hogy aztán két napot  a kapucinus testvérek gyönyörű plébániáján tölthessünk mindannyiunk épülésére. Orsi és Marco testvér már nagyon vártak minket, ők voltak a lelki vezetőink ezen a hétvégén. Elhelyezkedtünk, vacsoráztunk és elkezdődött a „játék”,  amelynek a lényege az volt ,hogy megismerjük egymást közelebbről és kicsit mélyebben, mint az iskolában. A játék után megnéztünk közösen egy filmet (Freedom Writers - Szabadság írók), ami egy osztályról és a bandaháborúról szólt .  Közben lassan rájöttünk, hogy életünknek ebben a szakaszában, vagyis a gimnázium első osztályában hasonló problémáink vannak, mint a filmbeli fiataloknak. A filmben a tanárnő azt szerette volna, hogy összetartó és egymást szeretni képes osztály legyen az innen-onnan érkező, különböző egyéniségű és neveltetésű gyerekekből. Sikerült neki!

Pontosan erre a filmre, erre a mondanivalóra alapozva töltöttük el együtt a hétvégét. Szombaton, reggeli után  játszottunk, majd  imádkoztunk és énekeltünk, evangéliumokból olvastunk fel részleteket. Majd körbevezettek bennünket a templomukban, felmehettünk a harangokhoz, és orgonálhattunk is. Ezután egy közös sétát tettünk, közben az egész városra ráláttunk. Délután kaptunk egy komoly  feladatot, ami a filmben is volt. Egy lapot kaptunk, melyen ez állt: „saját szavak”. Le kellett írnunk egy történetet, amiről úgy gondoltunk, hogy megváltoztatta az életünket, egy történetet, amelynek a megosztása talán segíthet valaki másnak. Elvonultunk írni… Ebből az lett, hogy mindenki nagyon meghatódott, önvizsgálatot tartott, s a vége egy közös sírás lett. Ez azért volt nagyon jó, mert így megnyíltunk egymásnak, és sokkal jobban összekovácsolódtunk. Rájöttünk, hogy mi mindig itt leszünk egymásnak! Ezt követően volt egy közös elmélkedés, ahol aztán mindenki békét kapott. Az oltárnál imádkoztunk, majd lehetőség volt gyónásra Marco testvérnél, akivel csak úgy, beszélgetni is lehetett.  Orsi ezalatt készített nekünk egy meglepetést, ami egy labirintus volt. A célja, hogy megtaláljuk életünk fonalát, és tudjuk azt, hogy Isten velünk van, bárhová is érkezzünk. Imádkoztunk érte, hogy így legyen.

Vasárnap a szentmisét egészen szűk körben ünnepeltük, csak mi, és még a kapucinusok néhány barátja volt ott. Az ünnepi ebéd után pohárköszöntőt mondtunk, mindenki külön-külön, mit a filmbéli fiatalok, amiben megfogalmaztuk, hogy hogyan fogunk tovább haladni. Valaki például azt mondta: „Rájöttem, hogy nem vagyok egyedül!”

Tartalmas lelkigyakorlatban volt részünk, ami mindenkinek nagyon tetszett. Reméljük más alkalommal is ellátogatunk Marco testvérékhez. Köszönjük mindenkinek, aki támogatta valmilyen módon ezt az ügyet!

Szalai Szilvia 9-HN.

Lelkigyakorlat - diák reflexiók:

„Két hét telt el azóta, hogy nálatok voltunk, …és azóta megváltozott mindenkivel a viszonyom. … attól, hogy mindenki kiönthette a lelkét valakinek, közelebb kerültünk egymáshoz.”

„Azóta olyan, mintha egy szorosan összetartó, nagy család lennénk. Hiányoztok! ”

„Jobban meg tudtunk nyílni, és bízunk egymásban…Amióta azon a hétvégén megtörtem, nem sírtam. Köszönöm!”

„Nagyon jól éreztem magam…Számomra sziklák hasadtak,….” a sziklák is megtörnek.” Üdv: a Szikla ”

„Cili néninek külön köszönet a csodás ételekért! Nagyon jól kitalált program, nekem nagyon tetszett! ”

„Marcoval való beszélgetés után rájöttem, hogy nem tarthatok mindent magamban. Azóta bátorságot gyűjtöttem, és beszéltem… Ezt szeretném megköszönni, nagyon jó tapasztalat volt.”

„Vasárnap valamiért nehezen indultam haza… Remélem, hamarosan újra veletek lehetünk.”

„…olyan élmény volt, amiben eddig még nem volt részem. Életem egyik legjobb hétvégéje volt. ”

„Szerintem mondhatom, hogy mindenki rátalált önmagára.”

„…segítettél valakinek, aki úgy érezte, már nincs remény. Szívből köszönöm a vigasztaló szavakat, és legfőképpen, hogy visszaadtad a REMÉNYT…!”

Kategória: