Lelkigyakorlat Móron a kapucinus testvéreknél

Az elmúlt hétvégén osztályfőnökünk, Tóthné Sasvári Szilvia tanárnő vezetésével mi, a tizenegyedik osztály felkerekedtünk, hogy Móron ismét egy lelkigyakorlaton vegyünk részt. Hagyománnyá vált már nálunk, hogy minden évben egy hétvégét eltöltünk Marco testvérrel és Orsival. Ám ez a program idén más jellegű volt, mint az eddigiek.
 
A sors úgy hozta, hogy megismerkedhettünk Marco és Orsi plébániai csoportjával, akikkel együtt hallgattuk végig az előadásokat.
 
Vendégünk Varga Péter volt, aki humoros, érdekes és színvonalas előadást tartott nekünk a férfi- női kapcsolatokról, és a szexualitásról. Projektjének és könyvének címe:,,Spielhózni”, amely egy játékként ábrázolja az életet és a  házasságot.
 
Véleményem szerint olyan igazságokat közölt, amelyekért egy életre hálásak lehetünk neki. Megmutatta, hogyan tudunk igazi férfivá és nővé válni, -mert az igazi férfi és az igazi nő nem magától terem, férfivá és nővé VÁLNI kell- olyanokká, akik egyenlő félként állnak meg egymás előtt. A „nagy Ő” létezik, és meg kell találnunk. A jó hír az, hogy idő van. Különbséget kell tennünk a szerelem és a házasság között. A kettő nem egyezik meg egymással. A házasság egy felbonthatatlan szövetséget jelent két ember között, ami azért köttetett, hogy támaszai legyenek egymásnak. A szerelem ennek szükséges, de nem elégséges feltétele. Ki kell fürkészni, össze illünk-e a másikkal, hogy a házasságunk könnyen élhető legyen. Például tudunk-e beszélgetni, milyen a másik, amikor kiakad, milyenek a szülei, akikre valószínűleg sok mindenben hasonlítani fog. (Ám ez nem jelenti azt, hogy ugyanazokat a hibákat fogjuk elkövetni, mint a szüleink.)
 
Érdemes a tisztaságunkat megőrizni a házasságkötésig, hogy azt ajándékként tudjuk átnyújtani a másiknak. És hogy a házasság egy olyan kapcsolat, ami nem működik jól magától, sokat kell dolgozni érte, és aki házas, annak az elsődleges életfeladata, hogy a társának jó felsége/férje legyen. A házasság életadó intézmény.
 
Kaptunk tőle egy nagyon megszívlelendő tanácsot. Célszerű a házasságunk előtt egy füzetbe beleírni azokat a cselekedeteket, amelyek számunkra rosszul esnének, és utána minden évben többször megnézni, hogy emlékeztessen minket: nem szabad kikészíteni a másik felet.
 
Szombat este egy kis időt Marco testvérrel és Orsival is eltöltöttünk. Úgy érzem, hogy ők egy nagyon fontos üzenettel készültek számunkra. Egy ötperces videót néztünk meg, amely szívszorítóan megjelenítette az Úr és az ember kapcsolatát. Feltárta a kemény valóságot, hogy az ember milyen könnyen képes hátat fordítani Istennek. A videó után mindenki magába szállt és elgondolkodott. Ezután lehetőség nyílt Marconál szentgyónásra, és beszélgetésre is.
 
Nagy örömünkre a szabadidőnkben sok alkalom nyílt a játékra. Rendelkezésünkre állt: billiárd, csocsó, és volt pingpongozási lehetőség.
 
Nagyon jól éreztük magunkat, ezúttal is sikerült nagyon sok felbecsülhetetlen tapasztalatot szereznünk. Sok élménnyel gazdagodhattunk. Nagyon köszönjük ezt a hétvégét a szervezőknek!
Kategória: