Madarak és fák napja az óvodában

Óvodánkban e jeles napot több napon keresztül dolgozták fel a csoportok. Minden tevékenységet a „Madarak és fák napja” köré építettek. Utánoztak madárhangokat, madaras képeket válogattak, csoportosítottak, és közben beszélgettek a madarakról, azok tulajdonságairól, hasznáról. Nemcsak madarakról szóló verseket, mondókákat, énekeket lehetett hallani a csoportokban, de készültek különböző technikával madarak, madárfészek lakóival, sőt a „gyöngyvirágok” olyan madarat készítettek, amit felszabadult örömmel repítettek a hét folyamán.

Erre az alkalomra Kisteleki Gergely hivatásos solymász érkezett az óvodánkba, hogy a gyermekeink megismerhessék a solymászat történetét, a ragadozómadár-védelem módszereit, és testközelből csodálhassák a madarak repítését. A csoportszobai látogatásra nem egyedül érkezett, vele tartott 3 héja barátja: Oszi, Réka és Berci, akik igazán türelmesen viselték az apróságok közelségét. A gyerekeket teljes mértékben bevonta a történetbe, nem is előadás volt, hanem egy közös beszélgetés. Igyekeztek közösen megfejteni a madarak titkait, sokat tudtak meg a solymászatról, de a madárvédelemről is szó esett. Azt is megtudhattuk, hogy az otthonában a dolmányos varjútól a vadlibáig sokféle madár található. Szenzációnak számított a madarak röptetése a tornateremben, rácsodálkoztunk arra, hogy a madarak milyen harmonikus kapcsolatban élnek gazdájukkal, mennyire ki tudták zárni a külső tényezőket.

Fontosnak tartjuk, hogy az óvodásainknak már gyermekkorban legyenek ismereteik a körülöttünk élő teremtett világunkról. Ez a délelőtt nem csak szórakozásként szolgált, hanem tanított is egyben, hiszen célunk az ajándékba kapott természet, az élővilág megszerettetése volt. Köszönettel tartozunk Kovács Attilának, egy óvodás édesapjának, aki ezzel a programmal színesítette a „jóságok” mindennapjait.

Virágné Bertalan Éva
óvodavezető
 
Kategória: