Maradandó színházi élmény - Az ember tragédiája

Egy kicsit megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel szeretnék beszámolni októberi színházlátogatásunkról.
Shakespeare mester őszinte vallomása szerint: „Színház az egész világ”.
Ennek szellemében már tanév elején útra keltünk, hogy mi is megtekinthessük a romantikus irodalom egyik felejthetetlen alapművét, Az ember tragédiáját, ami ez alkalommal Vidnyánszky Attila megálmodásában került a Nemzeti Színház színpadára.

Madách Imre örökérvényű darabja egyszerre lenyűgözi, kissé megrémiszti és elgondolkodtatja a közönséget, ugyanakkor megtapasztalhatjuk benne Isten gondviselését és a reményt, ami mindenki számára egyfajta éltetőforrás. 
Az ember tragédiája már önmagában is egy „nehezebben emészthető” mű, éppen ezért nagyon hasznosnak bizonyult Ács Miklósné Andrea tanárnő részéről Madách Imre életrajzának és művének ismertetése a színházba vezető út során. Így mindenki kapott egyfajta látásmódot, ami nagymértékben hozzásegített az előadás megértéséhez és élvezéséhez.

E gigantikus alkotás színpadra vitele a rendező úr számára is nagy kihívást jelentett, amit véleményem szerint, remekül oldott meg.
Számomra az egész darab tökéletes volt. Nagyon tetszett, hogy a színpadon felbukkanó tömegjelenetek olykor káoszt, máskor pedig harmóniát jelenítettek meg. Nagyszerűen tükrözte a forradalom bukását követő időszakot, amelyben fogant. Egyszerre éreztem letisztultnak és kaotikusnak a légkört. 
Bármely korszakban jártunk a Földön, mindenhol kilátástalanságot, erkölcsi züllést tapasztaltunk.
A színészek játéka élethű és szenvedélyes volt, abban a három órában tényleg el tudtam hinni, hogy mindez velük történik. Valamint a szereplők megjelenése, a jelmezek, díszletek és az egész látványvilág esztétikailag magasra tették a mércét.

Összességében, egy fantasztikus élményben lehetett részünk, ami valamilyen módon mindenképp nyomot hagyott bennünk, és természetesen nem fogunk megfeledkezni Isten hozzánk intézett bölcs tanácsáról sem:
„Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”
Ez útravaló lehet számunkra a nehéz pillanatokban, és értelmes cselekvésre sarkallhat minket az élet minden területén.

Tarbay Zsófia 
11.N osztály
 
Kategória: