Mihály-napi vásári forgatag az óvodában

Hagyományosan ez a nap a gazdasági év fordulója, a pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja volt. Régen a templom körül gyülekeztek a pásztorok, hogy a szentmisén megkapják a pap áldását a munkájukra és a következő gazdasági évre. Majd felkeresték leendő gazdáikat, ahol ünnepi lakoma és áldomás mellett kötötték meg az új szerződéseket. Ilyenkor adták át az állatokat a gazdáiknak, és kapták meg a bérüket.

Sok helyen a legnagyobb ünnepnek számított, amikor mulatságokat, bálokat is rendeztek. Országszerte emlékezetesek voltak a szentmihályi vásárok, amelyeket a nagyobb városokban tartottak. A távolabbi helyekről, még lovaskocsival, vagy ökrös szekérrel is mentek a vásárba. Árultak a vargák, a csizmadiák, a kádárok, a szíjjártók, a szűrszabók... Sok árus mondókával csalogatta a vevőket:

„Asszonyok, asszonyok, gatyamadzag, pöndölmadzag, vékony madzag, vastag madzag, széles madzag, keskeny madzag, fehér madzag, sárga madzag. Nem dicsérem, jól megmérem. Tessék kérni!”

Szeptemberi hónapunk során az óvodában is ismerkedtünk az őszi gyümölcsökkel, a betakarítási munkálatokkal, az állatokkal, az állat behajtással, a vásározás mikéntjével és módjával. Nagyon készültünk, vásárfiákat barkácsoltunk, mondókáztunk, énekeltünk, játszottunk, míg nem - végre szeptember utolsó péntekén megrendezésre került óvodánkban a Mihály-nap, amelyet a Nefelejcs csoportosok nyitottak meg aulánkban, vidám vásári jelenettel. Virág néni táncos partnerével felidézték azon régi hagyományt, mi szerint a vásározás elmaradhatatlan része a jókedv, a mulatság, a tánc. Így először kalotaszegi és dunántúli táncokat láthattunk, majd rövid táncházba invitáltak kicsiket és nagyokat egyaránt. A vigadozás után megnyílt az udvaron a vásár. Minden gyermek két portrékát választhatott magának, melyért jól bevált óvodai szokásunk szerint gyümölcs volt a fizetség. Meglepetésként perecjegyet kaptak a gyermekek, amellyel kiválthatták a finomságot. A tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy sikernek örvendett a vattacukor- és a must kóstolás. Érdekes színfoltja volt délutánunknak, hogy betekintést nyerhettünk a korongozás rejtelmeibe, valamint szép agyagmedálokat is készíthettünk Varga Judit és Káldi Károly iparművészek közreműködésével.

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk összejövetelünkről, melyen lehetőségünk nyílt a közvetlen beszélgetésekre, együttes élményszerzésre.

Következő alkalommal a Márton-napi lámpás felvonulásunkra, ünnepélyünkre várjuk a kedves családtagokat. Addig is, senki ne feledje, hogy „aki Szent Mihály-nap után szalmakalapban jár, attól nem kérnek tanácsot”.

Járay Ninetta és Fodor Virág
óvodapedagógusok
 
Gyere velem a vásárba,
fussunk oda hamarjába.
Vehetsz majd ott minden szépet,
ha nincs pénzed, majd csak nézed.

 

Kategória: