Napsütéses Anglia

2018. július 1-én keltünk útra hat most elballagott és hét immár 11. évfolyamos diákunkkal a Student Lines Diákutazási Iroda szervezésében, hogy belekóstoljunk egy igazi angliai tengerparti nyaralásba. Angliával kapcsolatban elsőre mindenki az esőre asszociál, így mi is utunk minden egyes napján hálát adtunk a szikrázó napsütésért, a meleg tengerért, a lágyan simogató szellőért. És nemcsak ezekért, hanem az idegenvezetőnkért is, aki felkészültségével, hatalmas tudásával, kvízjátékaival, kedvességével és rugalmasságával élménnyé varázsolta Angliában töltött napjainkat.

A program neve, amin részt vettünk „British Holiday” volt, így nem is kezdhettünk máshol a hosszú buszozás után, mint Anglia legnépszerűbb üdülőhelyén, Brightonban. Itt először körbejártuk IV. György számára épült Királyi Pavilont, amely Anglia egyik legfényűzőbb épülete. A John Nash tervezte egykori királyi rezidencia úgy fest, mintha India egyik előkelő épülete előtt állnánk. Innen a Lanes-be sétáltunk tovább, ami Brighton legrégebbi városrésze keskeny utcákkal, 17. századi épületekkel, melyeknek jellegzetes, fából készült bejárati része mögött hangulatos üzletek, galériák és kávézók bújnak meg. A tengerparton a Palota Mólót jártuk be. A finoman megmunkált vasszerkezet 1891 óta ékessége és egyik jelképe Brightonnak, ami gyakorlatilag egy szórakoztató központ szerepét tölti be játéktermekkel és egy vidámparkkal. Aki akart, még gyönyörködhetett a város és a tenger panorámájában a British Airways által működtetett kilátóból, ahol egy oszlopon 18 méter átmérőjű korong emelkedik 138 méter magasba.

Harmadik napunkon a Windsorban található Legolandé volt a főszerep, ami 1996-ban nyitotta meg kapuit. A 60 hektáros, majd 55 millió elemből megépített park több napra elegendő programot és szórakozási lehetőséget kínál, így a rendelkezésünkre álló néhány órában szemezgetnünk kellett a sok-sok kipróbálásra váró attrakcióból. Elámultunk a jellegzetes városokat, épületeket és tájakat piciben bemutató, sokmillió kockából álló Minilanden is. És ha már Windsorban voltunk, nem hagytuk ki a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak egyikét, a windsori kastélyt sem. Bár csak kívülről láttuk, a méretei így is lenyűgözőek. A nap zárásaként átmentünk az Eton College-hoz, az eddig 19 brit miniszterelnököt adó fiú tanulóknak fenntartott magániskolához.

Szerdán Londonba látogattunk, és a brit főváros nevezetességeivel ismerkedtünk, úgymint Big Ben, Westminster-negyed, Buckingham Palota, St. James’ Park, Piccadilly Circus, M&M’s World, Soho, China Town, Covent Garden, Trafalgar tér és London Eye. Ezen a sétán egy kis ízelítőt kaptunk a nyüzsgő metropolisz egyes városrészeinek sajátos arculatából, és summázhattuk, hogy ide többször is érdemes visszatérni, és rászánni az időt.

A következő nap ismét a tengerpart felé vettük az irányt. Különleges élményben volt részünk, hiszen Nelson admirális 1765-ben elkészült Victory nevű, többszintes hajóját barangoltuk be, a fedélzettől le egészen a raktártérig. Ez volt az angol flotta zászlóshajója 1805-ben az andalúziai Trafalgar-foknál Napóleon ellen vívott győztes ütközetben, amelynek során Nelson életét vesztette. A délután Chichester hangulatos belvárosának meglátogatásával és tengerparti fürdőzéssel telt. Hihetetlennek tűnhet, de a tartós jó időnek köszönhetően a víz hőmérséklete egész kellemes volt.

Hazaindulásunk előtt egy igazi gyöngyszemnél, Arundel városában álltunk meg. Vára a harmadik legrégebbi Britanniában, Norfolk hercegének a székhelye. A másik domináns épület a városban a katolikus székesegyház, amely, bár francia gótikus stílusban épült, valójában alig százötven éves. Itt található Szent Philip Howard, Arundel grófjának a síremléke, aki egyike Anglia és Wales negyven mártírjának. Erőt meríthetünk a 16. századi angol családapa, Szent Philip (Fülöp) Howard tanúságtételéből. Philip Howard több mint tíz évig szenvedett a katolikus hithez való hűségéért a londoni Tower egyik fogdájában. Halálra ítélték, de azt soha nem közölték vele, hogy a királynő, I. Erzsébet nem írta alá az ítéletet. Minden nap úgy ébredt, hogy ez lehet élete utolsó napja. Erzsébet királynő úgy gondolta, nem helyes, hogy nemes szívű grófja fogdában lelje halálát, így elküldte hozzá főminiszterét, hogy jobb belátásra bírja. A legcsábítóbb dolgokat ajánlották neki, ha katolikus hitét megtagadja, és részt vesz egy anglikán szertartáson. Szent Fülöpnek fiatal felesége volt, fia pedig már azután született, hogy börtönbe került, úgyhogy nem is láthatta még. Azt ígérték, hogy teljes vagyonát visszakapja, és családjával is újra egyesülhet. Szent Fülöp így válaszolt: “A világ minden kincséért sem tagadnám meg a katolikus hitet, még azokért sem, akik a legdrágábbak nekem. A bűn bilincseit viselni gyalázat, de Jézus Krisztus szerelméért viselni bilincset: dicsőség”. Egy széndarabbal a következő szavakat írta cellája falára, mely szavak ma is láthatók: “Minél többet szenvedünk Krisztusért ebben az életben, annál jobban részesülünk Krisztus dicsőségében a következőben.” Tíz évig szenvedett, majd 1595-ben halt meg negyven éves korában.

Elmondhatjuk, hogy élményekben, programokban gazdag utazás részesei lehettünk, amelynek során Anglia magyarok által kevésbé látogatott területeivel is megismerkedhettünk. Köszönjük a Student Lines Diákutazási Iroda kiváló munkáját, és reméljük, hogy a jövőben is számos tanulónknak biztosítanak majd tartalmas kikapcsolódást.

Botosné Mészáros Krisztina és Zimonyi Katalin

kísérőtanárok
 
Brighton
Brighton
Brighton
Brighton
Brighton
Brighton
Brighton
Brighton
Windsor
Windsor
Legoland
Legoland
Legoland
Legoland
Legoland
Legoland
London
London
London
London
Church
London
London
London
Street
Postbox
Horse
Portsmouth
Portsmouth
Portsmouth
Portsmouth
Portsmouth
Chichester
Holiday Park - beach
Arundel
Arundel
Arundel Cathedral
Csoportkép
Kategória: