Nem a csillogás a lényeg

Az advent a keresztények egyik legnagyobb ünnepe a húsvét után. A karácsonyt előkészítő, várakozással teli időszak, jelentése az Úr eljövetele. A Jézus születésnapjára való készületről beszélgettünk a Prohászka-iskola hitoktatójával.

Advent időszaka a várakozás jegyében telik, várjuk a fény megszületését, a világosság növekedését. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés és a reménykedés ideje ez. „Számomra fontos, hogy ne a csillogásról és pompáról szóljon ez az időszak, hanem arról, hogy magunkba is tekintünk. Elvégezzük azt a felkészülést és »nagytakarítást«, amit a lelkünk is nagyon óhajt, csak nem igazán fordítunk rá kellő figyelmet” – Kállainé Bentz Erika hittantanár ezt próbálja elültetni a diákjaiban.

„Nem mindig sikerül a befelé figyelés és a másokra való odafigyelés, itt az adventi időszakban talán jobban törekszünk erre, és ha ez a lendület megmarad egész évben, akkor nemcsak a karácsony és az új év indul jól, hanem az egész év szép lehet” – mondta Kállainé Bentz Erika hittantanár.
Az egyre gyorsuló világban és a színpompás díszek és égősorok között kissé elfelejtjük advent valódi üzenetét.
„Nincs könnyű feladatunk – folytatta Erika –, de jó visszahallani, hogy a család is megerősíti, így biztosan eredményes a mi erőfeszítésünk.”
 
Az adventi koszorú négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapját jelképezi. A keresztény hagyomány szerint a koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya áll, amelyek a következőket szimbolizálják: hit, remény, öröm és szeretet. Advent első, második és negyedik vasárnapján lila gyertyát, a harmadikon rózsaszínt gyújtunk meg.

„Otthon, vacsora után lekapcsoljuk a villanyt és meggyújtjuk a koszorún a gyertyát.
Végül közösen elénekeljük az »Ó, jöjj, ó, jöjj«-t” – idézte fel adventi élményeit Csik Lukács, a Prohászka általános iskola 4. a osztályos tanulója.
„Nálunk úgy szokott lenni, hogy hétvégén felébredünk, én vagy a bátyám kinyitjuk az adventi tasakokat, és este, amikor együtt van a család, meggyújtjuk a gyertyát” – mesélte Szűcs Luca negyedik osztályos tanuló.
 
„Az iskolában a gyerekekkel együtt lekapcsolt lámpa mellett közösen meggyújtjuk a gyertyát és mesélek nekik egy történetet. Ezzel készülünk lelkiekben az előttünk álló szép ünnepre” – mondta a tanítónő.
A belső készület mellett legalább ugyanolyan fontos, hogy egymásra is többet figyeljünk. A Prohászka Ottokár Orsolyita Általános Iskolában visszanyúlnak egy szép hagyományhoz, felelevenítik a Szent Család-járást. Minden osztálynál eltölt egypár napot a Szent Családot jelképező betlehem, énekkel, imádsággal és verselős körítéssel viszik egyik osztályból a másikba. Ellensúlyozván azt a történetet, hogy kétezer évvel ezelőtt nem fogadták Józsefet és Máriát, a gyerekek viszont jó szívvel fogadják a családot.
„A betlehemi jelkép, a koszorú és az adventi kalendárium mellett ez emlékeztet minket az adventi időszakra” – mondta a hitoktató.

Forrás: Kisalföld.hu
Fotó: H. Baranyai Edina

 

A 4. a osztályosok már tudják, mit szimbolizálnak a gyertyák az adventi koszorún.
Kállainé Bentz Erika az advent jelentőségéről kérdezte a Prohászka 4. a osztályos tanulóit.