Óvodások a Bazilikában

Az óvodánkban dolgozó óvó nénik fontosnak tartják, hogy a teremtett világunk szépségei mellett óvodásaink megismerkedjenek a hitéletünkkel kapcsolatos, városunk által nyújtott lehetőségekkel, ezzel segítve a gyermekek vallásos ismereteinek megalapozását, a megtapasztaltatás által tudásuk elmélyítését.

Első alkalommal sikerült megszervezni a Könnyező Szűzanya kegyképéhez való látogatásunkat úgy, hogy velünk legyen ott egy atya. Minden évben a csoportokkal többször látogatást tesznek az óvodapedagógusok a Bazilikába, de idén szerettük volna, hogy Vlaj Márk atya, intézményünk lelkésze beszéljen a gyermekekhez. Zarándoklatra invitáltuk a nagyobb gyermekeinket, és bízunk benne, hogy ez hagyománnyá válik.

Gyermekeink megilletődve léptek be a Bazilikába, ahol már várt bennünket az atya. A gyermekek nyelvén elmesélte a kegykép történetét, és a „jóságok” feltett kérdéseire készségesen válaszolt. Így megtudhatták, hogy a kegykép környékén lévő szobrok kiket is ábrázol, az Atya Fiu Szentlélek hármas hol is jelenik meg. Újdonság volt számukra a kendő, mellyel a könnyeket letörölték. Ezt eddig nem láthatták, így érdeklődve nézték. Utunk végén látogatást tehettünk az ostyasütőbe, ahol nagyon sok ismerettel gazdagodtak a gyermekek. Megtudhatták, miből is készül az ostya, hogyan is működik a vágógép, melyet ők is kipróbálhattak. Segítő munkájuk után kóstolót is kaptak a gyermekek.
Hálánk jeléül az ott dolgozóknak a gyerekek elénekelték „Az Úrnak szüksége van Rád…”kezdetű dalt.


Fontos feladatnak tartjuk, hogy a mai megtépázott világunkban a szülőkkel, gyermekekkel felfedeztessük a magyarság népi és keresztény ünnepeit, hagyományait, azok szépségét, értékét.
 
Kisgyermekeket vittek hozzá, hogy megérintse őket,
de a tanítványok elkergették azokat, akik hozták őket.
Ezt látván Jézus haragra gerjedt, és azt mondta nekik:
Engedjétek hozzám a kisdedeket, és ne akadályozzátok őket,
mert ilyeneké az Isten országa!
(Mk 10,13-14)
 
Kategória: