Partiumi Séta

A Rákóczi Szövetség szervezésében megvalósuló Partiumi séták programsorozat legújabb állomása Nagyvárad és Kalotaszeg vidéke volt 2018. szeptember 28-30. között. Iskolánkat öt diák képviselte (Péntek Aliz, Somogyi Dalma, Vida Fanni a 11.H osztályból, míg Józsa Viktória és Szalai Filoména a 12. H osztályból), akik csatlakoztak a Kárpát-medence minden pontjáról érkező 70 diáktársukhoz és kísérőikhez.

A kirándulás érdemi része Nagyváradon vette kezdetét, ahol házigazdánk, Takács Zoltán a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium történelem tanára fogadott bennünket a székesegyház előtt. Itt megemlékeztünk Szent László királyról, aki Váradot alapította, és szobránál koszorút helyeztünk el. A templom megtekintése után megálltunk és fejet hajtottunk Szacsvay Imre, az 1848-49-es szabadságharc vértanújának szobránál, akinek legjelentősebb művei közé tartozik a függetlenségi nyilatkozat. Megszerkesztésében, szövegezésében tevékenyen részt vett, ő olvasta fel és az ő neve, szerepel a dokumentum aláírói között. Emiatt írta később egy elfelejtett váradi költő, Katona Mihály: „Egy tollvonás volt bűne”. Utunk Ady Endre kedvenc kávéházába, a Müllerájba vezetett. Az ott berendezett kiállításon a helyi idegenvezető kalauzolt végig bennünket, majd a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében megnéztük a váradi Bibliát és Lorántffy Zsuzsanna saját kezűleg hímzett abroszát. Ady és Lorántffy előtt is leróttuk tiszteletünket egy-egy koszorúval. Nagyvárad központjában megcsodáltuk a gyönyörűen felújított szecessziós palotákat, a színház épületét és a Szent László teret. A nap zárásaként az Ortodox Zsinagógába mentünk, ahol a rabbi beszélt az éppen zajló sátoros ünnepükről és a kezdődő szombatról.

Második napunk is kivételes programokat tartogatott. Először Csucsára indult a csapat, hogy megtekintsük azt az udvarházat, ami a nagybeteg Ady mentsváraként szolgált az első világháború zűrzavaros éveiben. Itt a kíséretünkben lévő Lados Balázs történész tartott előadást a Boncza család történetéről, Ady és Csinszka kapcsolatáról, a kastélyt később megvásárló Octavian Goga román politikusról és íróról. Körutunk a sztánai Varjúvárban folytatódott, amelyet Kós Károly a maga számára tervezett és épített fel 1910-ben. Ezt kezdetben csupán nyaralóként használta, majd az I. világháború után ide is költözött családjával. A Varjúvárhoz vezető hosszabb séta előtt Papp Hunor, a helyi református lelkész mesélt templomukról, kicsi közösségük életéről és Kós Károly munkásságát bemutató kiállításukról. Késő délután a körösfői református templomban álltunk meg, amelynek szépen felújított fakazettás mennyezete alatt a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke, Péntek László beszélt Vasvári Pál 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről és tragikus haláláról a Körösfőt övező hegyekben. A neki szentelt emlékszobában tett látogatás után kopjafáját is megkoszorúztuk. Itt alkalmunk nyílt a kalotaszegi szőttesek és hímzések világába bepillantanunk.  Nagyváradra visszaérve vacsora után a mezőtelegdi néptánc csoport mutatta be különböző tájegységek táncait, majd egy közös táncházzal zártuk az estét.

Utolsó napunk reggelén körbejártuk a nagyváradi várat. Ezután református istentiszteleten vettünk részt, végül pedig két művész adott számunkra műsort, Thurzó Zoltán zongoraművész és Meleg Vilmos színművész, aki jelenleg a Nagyváradi Filharmónia igazgatója. Az utóbbi számos költő verseiből összeállított két verscsokorral készült. A zongoraművész Liszt, Chopin, Mozart, Bartók és Kodály darabokat játszott. Ebéd után indultunk haza telve az átélt élmények sokaságával. Nagyszerű emberek meséltek nekünk a szülőföldjükön megmaradás nehézségeiről, de mindegyikükből sugárzott hazaszeretetük, közösségért érzett felelősségtudatuk, és magyarságukra való büszkeségük. Ha ezekből akár egy keveset is sikerült megérezniük diákjainknak, már megérte azt a sok munkát, energiát, amit a Rákóczi Szövetség ennek az útnak a megszervezésére fordított. Hálásan köszönjük nekik, hogy első alkalommal részesei lehettünk ennek a programnak. Reméljük, nem utoljára!

Botosné Mészáros Krisztina
Kísérőtanár
 
Kategória: