Prohászka Nap - 2019. október 10.

Hagyományainkhoz híven ebben a tanévben is püspöki szentmisével és természettudományos nappal emlékeztünk névadónk, Prohászka Ottokár születésnapjára. A Székesegyház felújítása miatt ebben az évben az ünnepi szentmisén csak a 7-12. évfolyam tudott részt venni. Homíliájában Dr. Veres András püspök atya figyelmeztetett, hogy könnyen vétkezhetünk a jó elmulasztásával, s hogy milyen gyakori hibánk, hogy késedelmesek vagyunk a jócselekedeteinkben.

A szentmise után a gimnazista diákok és tanáraik számára 10 órakor kezdődött a természettudományos nap, amelynek idei témája az erdő (és a fa) volt. Az előző két év a vízről és a klímaváltozásról szólt, ezzel összefüggésben közelítettük meg az idei kiemelt kérdéskört is.

A Republic együttes „Erdő közepében járok” című slágerét hallgatva, az erdők szépségeit bemutató diasorozattal hangolódtunk a témára.

Rosta Katalin erdőmérnök, szakújságíró (Bakonyerdő Zrt. Bakonyszentlászlói Erdészete) előadásában szó esett a magyarországi erdők helyzetéről, az erdőt alkotó fafajokról, az erdők élővilágáról, az állami erdészetek munkájáról, az erdész hivatás szépségeiről és nehézségeiről. Az előadás után évgyűrű metszeteket (amelyeket iskolánk ajándékba kapott), eszközöket, térképeket, erdészeti dokumentumokat is megtekinthettünk.

Ezután a közönség figyelmébe ajánlottuk Mesterházi József erdész, fotóművész (Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészete) az aulában kiállított szépséges erdei vadállat fotóit.

Tóthné Sasvári Szilvia tanárnő és iskolánk diákönkormányzatának tagjai segítségével meghirdettük a tanév nagyszabású „Zöld Prohászka” környezetvédelmi programját, amelynek részeként minden hónapban egy-egy kampánytémával hívjuk fel a figyelmet a súlyos problémákra, amelyek ellen aktívan igyekszünk fellépni. Az első „kihívás”-sal, október hónapban az „Ültess 10 millió fát” civil mozgalomhoz csatlakoztunk. A diákönkormányzat kampány filmjének bemutatója óriási sikert aratott, a professzionális filmet egy „külsős” támogatónk, Szabados Dániel készítette, a főszerepben Németh Cintiával (12N) és Bogár Sárával (11H).

Markó-Valentyik Anna friss Junior Príma Díjas bábszínész és környezetvédő (Vaskakas Bábszínház, Győr) lelkesítő bemutatkozása és beszélgetése (beszélgető társai: Hoboth Anna (11H), Bogár Sára (11H) és a közönség) megalapozta a jó irányt és cselekvési stratégiát a „Zöld Prohászka” program teljesítéséhez, amelynek idei fő célja a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése iskolánkban, jövőre pedig az ökoiskola cím elnyerése.  A művésznő elvállata, hogy védnöke lesz, az említett, havi témákra lebontott környezetvédelmi kampányunknak.

Az általános iskola udvarán állnak a győri belváros legöregebb, védelem alatt álló fái (japán akác), amelyekre méltán büszkék lehetünk. Ahogyan Tóthné Sasvári Szilvia tanárnő elmondta, szakértők szerint sajnos már csak 10-15 év lehet hátra az életükből. Ezekről a fákról különleges drón felvételekkel rövidfilmet készített iskolánk régi jó barátja Tóth László Gábor, valamint Tóth Benedek (11N) és Vass Gellért (11N).

Az újabb nagyszerű film után Sós Eszter, az „Ültess 10 millió fát” civil szerveződés aktivistája röviden ismertette programjukat, céljaikat. Elsőként  november 9-én mindenki ültessen fát, amellyel a klímaváltozás felgyorsult tempóját csökkenthetjük, talán meg is állíthatjuk!

A „Zöld Prohászka” program immár jelen van az iskolai honlapon (külön oldalként), a facebookon és az instagramon is, a Szabó Roland festőművész által tervezett zöld logóval.

Reméljük mindenkinek hasznos volt az idei Prohászka Nap. Reméljük sokakban ébresztett cselekvésre, életmód változtatásra, tudatos környezetvédő magatartásra sarkalló gondolatokat. A reál-munkaközösség, illetve iskolánk elképzeléseit számos szervezet, intézmény és vállalat is támogatja, tárgyi felajánlásaikkal hozzájárulva hosszú távú természettudományos és környezetvédelmi programunkhoz, rendezvényeinkhez, versenyeinkhez (a tanulók jutalmazása). Köszönet a támogatásért (sok esetben már a szponzorálásért). Támogatóinkat honlapunkon, a Prohászka Nap meghívóján soroltuk fel.
 
Kategória: