Prohászka Ottokár - Születésnapi megemlékezés

A természettudományos csapatverseny díjkiosztójára minden évben Prohászka Ottokár születésnapján, az ünnepi szentmise után kerül sor. A szentmisét ebben az évben a  győri székesegyházban mutatta be Dr. Veres András püspök atya.
A három díjazott csapat a ő kezéből vehette át az értékes nyereménycsomagokat.
 
Az idei verseny díjazottjai:  
  • I.helyezett: Braunsteiner Gellért, Keszei Miklós, Nagy Raffay Barnabás
  • II: helyezett: Horváth Eszter, Cserteg Alexandra, Mitro Zsanett, Popovic Leona 
  • III.Helyezett: Lőrincz Petra, Pető Lujza, Szabó Eszter

Az értékes nyereményekért  köszönet illeti nagylelkű támogatóinkat!
Köszönjük a:

  • FERTŐ-HANSÁG NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG (SARRÓD)
  • ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG (GYŐR)
  • PANNONVÍZ ZRT (GYŐR)
  • PISZTRÁNG KÖR EGYESÜLET (DUNASZIGET)
  • KISALFÖLDI ERDŐGAZDASÁG ZRT (GYŐR)

értékes adományait és felajánlásait!

Az ünnepség a gimnázium aulájában folytatódott. Bevezetésként Áder Bálint 11.H osztályos tanuló Prohászka Ottokár „Ég és föld” című könyvéből olvasott fel egy részletet.

Első előadónk Dr. Alexay Zoltán professzor Úr, természetfotós, író volt, aki 52 éven át generációkat oktatott a természet szeretetére és védelmére a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban, majd a Széchenyi István Egyetemen. Mint a Szigetköz legnagyobb kutatója, nyolc könyvben örökítette meg e csodálatos vidék élővilágát, mindennapi életét, fejlődését és sajnos az állat –és növényvilág pusztulását is. Szakértőként vett részt a „Bős-Nagymaros” vitában, legjobb tudása szerint próbálta védeni, megőrizni a Szigetközt.


Előadásában  röviden ismertette a tájegység kialakulását és jelenlegi állapotát is. Művészi fotókon mutatta be a növény-, és állatvilágot, beszélt az eltűnőben lévő és kipusztult fajokról, utalva arra, hogy a Duna elterelése mellett a vegyszeres (kémiai) szúnyogirtás és a mezőgazdaság e folyamatok  fő okozói.

A gyerekek valószínűleg most hallottak először hitelesen a bősi vízi erőmű történetéről és ökológiai hatásairól, a szlovák-magyar vízügyi és politikai vitákról. Végül a professzor Úr érintette a legújabb fejleményeket (javított vízpótlási rendszer) és felajánlotta, hogy az érdeklődő tanulók számára szívesen elmond további részleteket egy következő találkozás alkalmával.

Rövid szünet után Hernádi László mérnök Úr, természetfotós a dunaszegi tanösvény környékének és a Kisalföld láprétjeinek legszebb virágos növényeit bemutató fotókiállítását nyitottuk meg. Völfinger Luca 9.H osztályos tanuló szavalata ( Csukás István verse) után az alkotó hatásos előadásban keltette fel a közönség figyelmét, részletezve a természet fotózás izgalmát, szépségét, technikai részleteit, tudományos jelentőségét. Hernádi László a magyarországi orchidea félék szakavatott ismerője és kutatója, így külön szó esett a kiállítás képein is látható szépséges virágokról.

A  megnyitó zárásaként Corelli Sarabande című művét adta elő fuvolán Braunsteiner Virág (10.N), zongorán kísért Kriston Pálné.

Második előadónkat a gyerekek nagy része már „ismerősként” üdvözölhette, hiszen Härtlein Károly fizikus, mesteroktató a SpektrumTV „Brutális fizika” című, a fizikát népszerűsítő sorozatának főszereplője volt. A tanár Úr Ericsson-díjas, Mikola Sándor-díjas, Trefort Ágoston-díjas, (csak a fontosabbakat említjük), Magyarországon elsőként szervezte meg a „Kutatók Éjszakája” programot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanít, 15 éven át a „Csodák Palotáját” működtető kuratórium titkára volt.

Mostani előadásának a „Brutális vizika” címet adta, igazodva idei tanévünk fő témájához, a vízhez. Látványos kísérletekkel kápráztatta el közönségét, minden alkalommal érthető, részletes magyarázattal is szolgált, mi miért történt. Az emlékezetes momentumokat (hogyan lehet széket felemelni egy fémedénnyel hó segítségével, hogyan vezeti az áramot a csapvíz, vagy a megolvadt üveg, stb.) iskolai (iskolás) fotósaink fényképeken és video felvételen is megörökítették.


foto: Simon Péter

Kategória: