Prohászkás Napközi Erzsébet-tábor

Alsó tagozatos diákjainknak az Erzsébet-táborok program keretében első alkalommal szerveztünk napközis élménytábort. A vakáció első hetében 36 gyermek élt ezzel a lehetőséggel. Igyekeztünk tartalmas és a gyermekek számára érdekes, izgalmas programot kínálni.

Csapatépítő foglalkozáson a Tigrisek és a Sáros Kutyák csapata mérhette össze erejét és ügyességét. A szórakoztató és egyben fejlesztő, tanító önismereti játékokban a tábor gyermekei egyetlen nagy csapatként, lelkesen vettek részt önmaguk és társaik megismerésében. A játékos ismerkedés nem nélkülözte a jókedvet és a sok mozgást. A sport és az egészséges életmód jegyében beszélgettünk a helyes táplálkozásról, a mozgás fontosságáról és a lelki egészségünkről. Megemlítettük azt is, hogy nyáron fokozottan kell figyelnünk testünk védelmére.

Az udvaron mindenki kedvére válogathatott sportjátékok közül: lehetett célba dobni, tekézni, focizni, pingpongozni, tollasozni és íjászkodni.

Kézműves foglalkozásokon az egyszerűbb technikát igénylő papírból készült alkotások mellett játékokat, használati tárgyakat készíthettek újra hasznosított anyagokból, hulladékokból. A PET- palackból textillel bevont karperec, teknősbéka és egy méhecskés ügyességi játék elkészítése könnyű feladatnak bizonyult. Nagy sikere volt a gyümölcsleves papírdobozból készült pénztárcának is, mely kivitelezésében igazi kihívást jelentett a gyermekek számára.  Hagyományos kézműves technikákat is alkalmaztunk: nemezeléssel kislabdát formáztunk, Szabó Karola szalmafonó vezetésével szalmafigurákat készíthettünk. Karola néni bemutatta a szalmából font gyönyörű alkotásait, majd egy szép mesét is mondott. Munka közben sok érdekességet hallhattunk tőle a régi falusi életről. A kedves, türelmes Karola nénit szinte azonnal a szívünkbe zártuk mindannyian.

Delbó Krisztina néptáncoktató a moldvai népzene és néptánc világába kalauzolta el a gyerekeket, megtanítva a „Kezes” és „Bulgáros” táncjátékokat.

A programok egy részét külső helyszínen tartottuk meg. Meglátogattuk az iskola közelében lévő „Az otthon melege” cserépkályhatörténeti kiállítást, ahol a gyerekek megismerkedtek a kályhásmesterség történetével, megcsodálhatták értékes alkotásait, szebbnél szebb darabjait. A pavilonban lévő időszakos kiállítás régi, népi gyerekjátékokat mutatott be. A gyermekek az udvaron kipróbálhatták ezeket, és megtapasztalhatták, hogy milyen egyszerű eszközökből lehet jó játékokat készíteni és jót játszani. Itt kézműveskedtünk is. A kisebbek dombornyomatot, a nagyobb gyermekek pedig festéknyomatot készítettek.

Egyik nap rövidebb kirándulást tettünk a Püspökerdőbe, egy másik nap vonattal utaztunk Tatára. Ott felkerestük a romantikus Cseke-tavat és az azt körül ölelő ligeteivel, sétányaival és műemlékeivel népszerű Angolparkot. Fa- és kőhidakon át jutottunk el műromokhoz, egy mesterséges barlanghoz. Úticélunk következő állomása a Tata jelképének is számító vízivár, az Öreg-vár volt.

A tábor záró programja a "Fizibusz" volt. Tóth Pál fizika tanár érdekes, váratlan praktikák bevetésével vidám hangulatot teremtett. Majd következtek az izgalmas kísérletek gázokkal, anyagokkal. Sok új ismerettel gazdagodtak a gyerekek, életre szóló élményhez jutottak.

A szülők és a gyermekek véleménye alapján elmondhatjuk, hogy a tábor résztvevői a változatos programoknak köszönhetően élményekkel teli hátizsákkal zárhatták a nyári szünet első napjait.

Alsós tanítók
 
Kategória: