Prohászkások Írországban

A győri Könnyező Szűzanya kegykép kultuszának ápolását már régóta szívügyének tekinti iskolánk. Ezúttal a Győri Egyházmegye és Győr városa támogatásával lehetőséget kaptunk, hogy a kegykép hazájában, Írországban keressük fel azokat a helyeket, melyekhez a kép története kapcsolódik.

Elsőként Dublin Donnycarney negyedébe, az Our Lady of Consolation Parish templomba mentünk. Ezt a templomot a Győri Könnyező Szűzanya tiszteletére szentelték 50 évvel ezelőtt. A jubileumi szentmisét Diarmuid Martin atya, Dublin érseke mutatta be. A mise előtt Rózsavölgyi László Győr város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke méltatta a kegykép történetét, s ajánlotta figyelmébe a szépszámú ünneplőnek a Prohászka kamarakórus műsorát. Kórusunkat Csorba János karnagy úr vezette. A szentmisét követően megtekintettük a kegykép kultuszát bemutató kiállítást, majd fogadáson vettünk részt, hová az ünneplő egyházközség hívott minket.

Második napon Loughreaba utaztunk, ahol a templomban őrzik a győri kegykép hiteles másolatát. Itt kórusunk a szentmisén énekelt, majd azt követően koncertet adott a templomban. Igazán örömteli fogadtatásban részesültünk, hiszen a műsorunk végén mindenki felállva tapsolta az előadásunkat. Délután Galwayba utaztunk, hol a városnézés közben megnéztük azt az üres kőkeretet, honnan a hagyomány szerint Walter Lynch püspök elmenekítette a kegyképet. Harmadik nap a kirándulás alkalma volt. Megtekintettük a romantikus Bunratty Kastélyt és a mellette felépített skanzent, hol a régi Írország világába csöppentünk. Tovább utazva megnézhettük Moher szikláit és Kilmacduagh ősi monostorát. Napunk végén Clonfert ősi templomát tekintettük meg, majd kórusunk énekelt a mai is tömegeket vonzó Our Lady of Clonfert kegyszobor előtt. Utolsó napon testvériskolánkba látogattunk. Loughreaban a St. Raphael’s College-ban Paul Cafferky igazgató és helyettese John Hardiman fogadott minket. Megtekintettük az iskolát, majd megbeszéltük, hogy a Mária kultusz ápolására diákcsoportokat szervezünk minkét iskolában, akik közös munkákban, projektekben mélyítik el tudásukat rendszeres konzultációk segítségével. Megegyeztünk abban is, hogy szeretettel várjuk ír barátainkat 2020 márciusában, Győrben, a Könnyező Szűzanya búcsúján, majd szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Haza indulva még a Shannon partján, Clonmacnoise ősi monostoránál álltunk meg, majd Dublinból repültünk haza.

Köszönjük Dr. Veres András püspök úrnak, a Győri Egyházmegyének, Győr városának és Kiss Tamásnak, a Győri Egyházmegye Kincstár és Könyvtár igazgatójának utazásunkhoz nyújtott segítségét!

Jakab Gábor
Igazgatóhelyettes
 
Kategória: