Projektmunkák

Goethe Intézet
A 2010/2011-es tanév során a Goethe Intézet „Film és irodalom” elnevezésű vándorkofferei segítették a német nyelvtanárok munkáját. 2011 márciusában, szintén a Goethe Intézet támogatásával, a Puppenkoffer program keretében „látogatott el” hozzánk Fabian és Lotta, akik a harmadik osztályos tanulók magyar és német nyelvóráit tették érdekesebbé, színesebbé. A foglalkozásokról készült anyagot és fényképeket, iskolánk legnagyobb büszkeségére, a 2011 júniusában, a környező országokban működő Goethe Intézetek képviselőinek részvételével megrendezett regionális konferencián, Budapesten mutatták be.
2013 tavaszán újra ellátogat hozzánk a két jó barát, újabb színes témákat hozva magukkal, terveink szerint elsősorban a 3. és 4. osztályos német csoportok számára. A 2012/2013-as tanévben iskolánk részt vesz a Goethe Intézet új, „Spielekoffer” akciójában. Az érkező két bőröndben nyelvtanulást és gyakorlást segítő társasjátékok találhatóak, amelyek minden korosztály számára tartogatnak meglepetést.

Beszámoló a 2012/2013. tanév könyvtári projektmunkájáról

Fabian és Lotta Győrben - 2013. (fotódokumentáció 5. osztály)

Fabian és Lotta Győrben - 2013. (fotódokumentáció 3. osztály)

Fabian és Lotta Győrben - 2011.

Könyvtárunk új lakója: Violett
A Puppenkoffer sikere arra sarkallt, hogy kísérletezzek. A Goethe Intézet továbbképzésein hallottak alapján és Olaf Möller „Große Handpuppen ins Spiel bringen” c. könyvének segítségével, kidolgoztam egy módszert, amellyel a könyvtár még inkább népszerűvé válhat. Így „költözött be” könyvtárunkba 2012 januárjában Violett, a saját történettel, hanggal és személyiséggel rendelkező báb, aki gyakran feltűnik az alsó tagozatos könyvtári foglalkozásokon, és kölcsönzések alkalmával is találkozhatnak vele a látogatók. Postaládája és háza van az egyik polcon, ezeket a gyerekek készítették és dekorálták, ajándékul az új jövevénynek. Levelet írni bármikor lehet neki, sőt, akár írásban akár szóban válaszol is a feltett kérdésekre. Az elgondolás olyan sikeresnek bizonyult, hogy az a kölcsönzési és könyvtár látogatási statisztikán is meglátszik, és a postaláda mellett elhelyezett faliújság roskadozik a szebbnél szebb rajzoktól és jókívánságoktól.

Violett mesél - Advent


Két hét Bajorországban
2013 nyarán tudtam meg, hogy az „Einzelhospitationsstipendium in Bayern” elnevezésű program keretében két hetet tölthetek el a schäftlarni bencés gimnáziumban. Az iskola vezetősége (főképp Reinhard Rosenbeck és Andreas Decker tanár urak) minden kérdésemre korrekt és pontos választ adott, órarendet küldött, és minden információt a rendelkezésemre bocsátott. Norbert Piller atya pedig segített megszervezni, hogyan juthatok el a főpályaudvarról az iskolába, amely 30 km távolságra fekszik Münchentől.

Comenius
Iskolánk, hála Botosné Mészáros Krisztina tanárnő kitűnő szervezésének, évek óta részt vesz a Comenius programban a Tempus Közalapítvány jóvoltából. A legújabb, két évig tartó projekt témája a nemzetek egymással szembeni előítéleteinek leküzdése. A könyvtárunk támogatja a programban résztvevő diákokat az előadások elkészítésében, és szakirodalmi hátteret nyújt a téma egyes részeinek kidolgozásához. Ezt a célkitűzést szem előtt tartva, útikönyvekkel és elektronikus térképekkel is gyarapítjuk a könyvtár állományát. Ezen dokumentumok hasznosságát rögtön bizonyította is a 2012 márciusában lezajlott portugáliai utazás, az április végén, Magyarországon rendezett néhány napos találkozó, és csapatunk októberi, észtországi látogatása is. Már lázas készülődés folyik a küszöbön álló olaszországi és spanyolországi találkozókkal kapcsolatban.