Rendhagyó magyaróra a Bencés templomban

Mindig különleges élmény egy rövid időutazást tenni, főleg ha nem is kell messzire menni érte. Egy borongós szeptemberi péntek délelőttön bennünket tizedikeseket, egy rendhagyó irodalom órán Hutás Rita tanárnő vitt vissza a barokk korba, a belvárosba. A győri Széchenyi tér műemlékeivel mindig elkápráztatja látogatóit. Különösen lenyűgöző látványt nyújt a minket vendégül látó Loyolai Szent Ignác bencés templom.

Mikor megérkeztünk, már várt ránk Giczi Balázs prohászkás diáktársunk, aki a barokk zene szépségét szerette volna megosztani velünk, az építészeti csodák mellett. A főhajó padsoraiban ülve hallgattuk meg előadását a barokk zenéről és a korszak sajátos hangulatáról, stílusáról, majd orgonán is játszott nekünk, ami még korhűbbé tette látogatásukat. A beszélgetés és a remek zenei élmény után kicsit sétálgattunk a templomban, hogy testközelből élvezhessük a barokk kor eddig csak könyvből tanult elemeit.

A templomot Szelepcsényi György püspök kezdeményezésére építették és a stílus számtalan elemeit magán hordozza. Lélegzetelállító volt mikor megpillantottuk a monumentális freskókat, a főoltáron látható Szent Ignác megdicsőülését, a boltozatos mennyezet képeit. A szószék és a főoltár szépsége, a jezsuiták készítette padsorok, a gazdag figurális díszekkel ékesített szentély ajtó,a fény és árnyék játéka, a hatalmas orgona, az áttört karzatrácsok láttán mi is megsejthettük, az ember mit is érezhetett egy ilyen helyen a jezsuiták korában.

Ilyenkor nagy kár, hogy egy magyaróra csak 45 percből áll, mert akármeddig elidőztünk volna a történelmi falak között. Mindannyian érezhettük Isten közelségét, szeretetét, a hely sugallta méltóságteljes hatalmasságát. Jó lenne minden korstílust ilyen módon, saját szemünkkel megtapasztalni. Milyen lenne a soron következő klasszicizmust  a párizsi Odeon oszlopai között sétálva, vagy a Diadalív árnyékában beszélgetve megismerni! Persze a Magyar Nemzeti Múzeum is éppen ilyen csodálatos lenne!
Köszönjük ezt a szép napot!

Moscoso Angelika Inez
10.H

Kategória: