„Ring a mesebölcső, ring...”

A népmese világnapja alkalmából az óvodánkba mesemondásra hívtuk Csernik Szende székely mesemondót, hogy gyermekeknek, felnőtteknek meséljen. Szende óriási bőrönddel érkezett, melyből nemcsak székely népmeséket, hanem régi népi játékokat is előszedegetett itt léte alatt.

Ahogyan mesélt nekünk az maga volt a csoda. Csoda, mert lélekből mesélt. Földig érő szoknyáján életre kelt a táj, lábain a bábok, szavaival pedig elvarázsolt bennünket. Nemcsak a mesével ismerkedhettünk, megtudhattuk mi a csihány, és milyen is az a csóré láb:

„Az én csóré lábacskámat megcsípte a csihány, s azóta es vakarózik, s addig-addig, míg mára felhúztam a bábukat lábaimra Mókára és Tréfára, hogy ne viszkessenek annyira, hanem járják el a székelynép jóízű mesécskéit..”

 
Öröm volt látni, hogy a mesébe, mely a kolbászról, egérről és a békáról szólt folyamatosan bevonta a gyerekeket, amit nagyon kedveltek az „aprókák”. Az előadást egy személyes történettel zárta, mely a nagyszülők és unokák fontos kapcsolatát ringatta el egy mesebölcsőben. Igen, ez a felnőttek, - s jómagam- szeméből is könnyet csalogatott.

Végig érezhettük az előadása során, hogy Ő hisz a mesében, amelyet megél, erősen megéli és átadja, lelkéből lelkünkbe. Ennek születéséről egyszer így írt:

„Berkenye felé robogott a vonat s én ültem a két gyermekecskémmel a vonaton s néztem ki az ablakon s láttam a csodát, a mesés világot, a valóságot:

Láttam egy patakot, mely a napocska fénysugarai simogatása alatt csörgedezett.
És a fák, mint öreg s örök ifjú jószágai az erdőnek, suttogják az élet imáját. Lélegzik az Isten. És harmatot könnyezik a rét. És a kékséges ég fecskéi felcsipkedik a harmatgyöngyöket
és visszadalolják a szabadságnak Isten leheletét.

S amikor a vonatról leszálltam egy tisztásra léptem s ott öltöztetett fel Isten az ő meséjével, s reám bízta ezt a küldetést, a mesélést. Tisztán emlékszem erre a pillanatra mikor a lelkembe ezt súgta: Mesélj!”


Mindszent havának negyedik napján ez történt a Prohászka óvodában.

Virágné Bertalan Éva
óvodavezető
Kategória: