„Szent Mártonnak ünnepén...”

Szent Márton legendáját minden nevelési évünkben a gyermekeink elé példaként állítjuk. Fontosnak tartjuk, hogy hallják, tapasztalják, hogy voltak és vannak olyan emberek, akiket érdemes követnünk. A legendával minden csoportunk napokkal előtte már ismerkedik a reggeli áhítat során. A hét folyamán mindannyian elkészítették a lámpásaikat, kis üvegekből, pauszpapírból, festéssel, ragasztással, homokszórással, az óvó nénik ötletei és a csoport képességei szerint. A lámpások a jó cselekedeteket, szimbolizáló fényt juttatják el az emberekhez. Barkácsoltak csákót, kardot, liba fejdíszt, köpenyt. A fiúk kardozhattak, harcolhattak, és természetesen libás mondókák, dalok, népi játékok is előkerültek a csoportok életében. Finom kiflit is sütöttek a nagyobb gyermekek a kisebb társaiknak is, és az óvó nénik meglepetés „libabábbal” kedveskedtek minden gyermeknek.

Péntek délelőtt a lámpásainkkal végig jártuk az óvoda és a gimnázium folyosóit és a gyermekek énekére a diákok is felfigyeltek:

Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én. Világítson mindig minekünk, ahol járunk, hova megyünk.
Pogány volt ő katona, így lett Isten bajnoka. Ketté vágta díszes köpenyét, betakarta koldus testét.
Osszuk szét a köpenyét, öröksége a miénk. Pannon földnek drága szent fia, vezess minket, vígy a jóra.

Délután az óvoda gyermekeivel átmentünk az Orsolyita templomba, ahova a szülőket is meghívtuk és a „Nefelejcsesek” eljátszották Szent Márton életének fontos eseményeit. József Atya, áldást adott a családjainkra, majd lámpásainkat kézbe véve énekelve átvonultunk az óvoda udvarára.

Ekkorra már sötétedett, az óvoda udvarát lampionok díszítették, ablakokban mécsesek világítottak. A lámpások fénye mellett elfogyaszthatták kicsik és nagyok a libalakomát, a lilahagymás libazsíros kenyeret, és a finom gyümölcs teát. Búcsúzóul becsomagolva megkapta minden kisgyermek a kiflijét, amit az esti vacsora asztalnál az óvodás gyermek oszthatott szét a családtagok között, úgy ahogyan Szent Márton tette ezt a köpenyével a koldus megsegítésére. Bízunk abban, hogy ezzel az apró jócselekedettel is sikerül erősíteni gyermekeinkben az ajándékozás örömét, a megosztás csodálatos érzését.

Virágné Bertalan Éva
óvodavezető
 
Kategória: