Szent Mártonra, Szent Erzsébetre emlékeztek a Prohászkás óvodások

Az óvodánkban, a mindennapokban, a hitre nevelés területén fontosnak tartjuk, hogy példaképeket állítsunk a gyermekek elé. Ezáltal megtapasztaltatjuk, hogy voltak és vannak olyan emberek, akiket érdemes követniük, akiket példaképünkké választhatunk.
 

Szent Márton
Élete, cselekedete példaképül szolgál a mai ember számára. Ő nemcsak segített a kolduson, hanem fel is emelte a szeretet által. Az ilyen segítségre, szeretetre a mai világban is legalább olyan szükség van, mint az ő korában.

Szent Márton életéről sokat beszélgettünk a gyermekekkel a lámpások barkácsolása közben. Hagyomány az óvodánkban, hogy minden évben a nagycsoportosok,- idén a „margarétások”- játszották el a legendát, mely Márton jócselekedeteiről szól. A délutáni dramatikus játék élmény volt kicsinek, nagynak, szülőnek, ismerősnek egyaránt. A néphagyomány szerinti libalakomára az óvoda udvarán került sor. A libazsíros kenyér falatozgatása, és a tea kortyolgatása közben lehetőség volt a szülőknek egymáshoz odafordulni, beszélgetni, ismerkedni. Az adakozásról sem feledkeztünk meg. Még az udvaron a dajka nénik minden óvodás kezébe adtak becsomagolva egy-egy dupla kiflit, és bízunk benne, hogy ez a családok vacsora asztalára került, és a kis óvodásnak feladata volt ennek megosztása szerettei között, ahogyan ezt Márton tette a köpenyével. Közben elérkezett annak ideje, hogy lámpásaink felkapcsolásával felsorakozzunk és énekszóval elinduljunk a Bazilikába, hirdetve, hogy mi is lámpásként világítva szeretnénk élni, segíteni az arra rászorulókon. Iskolánk lelkésze, Márk atya várt bennünket, aki még szebbé tette napunkat kedves szavaival. Gyermekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel elimádkoztuk együtt a Miatyánkot, majd az Atya, megáldotta az ott jelenlévőket.

Szent Márton jósága, önzetlensége meleget áraszt a szükséget szenvedők szívében. A lámpások éppen ezt a fényt, meleget jelképezték számunkra a hét folyamán. A szimbolikus köpenyünket mi is megosztottuk jelképesen, átvittük a Szent Angéla Otthonba, az idős embereknek előadtuk Márton történetét.

Szent Erzsébet
Árpádházi Szent Erzsébet, segített a szegény népen,
Őt dicséri koldus, árva, emlékezzünk jóságára...
Szent Erzsébet példás élete is utat mutat a gyermekeinknek az embertársak, és Isten iránti szeretetünkben. Volt csoport, ahol rózsák készültek különböző technikával, volt, ahol a rózsákat rejtő kötények, de „gyöngyvirágaink”, a középsősök kartonból építették meg Wartburg várát. Az ünnep napján, a folyosón a frissen sült kenyér illata fogadta az arra járókat, mely a „nefelejcses” gyermekek keze által készült, igazi kelesztéssel, dagasztással. Az őszi időjárás is kegyes volt hozzánk, hiszen a kosárkákba igazi, illatos rózsák kerülhettek a kis kertekből. Az Erzsébethez fűződő legendát, történetet az óvó nénik jelzés értékű jelmezekben öltözve elevenítették meg a gyermekeink és dajka nénik számára.

Ez a nap, a hét is értékes hétnek bizonyult, mert érezzük, hogy óvodásainknak Szent Erzsébetről való beszélgetéssel, cselekedtetésekkel, át tudtuk adni azt az üzenetet, amely arról a Szentről szól, aki Krisztus szeretetét láthatóvá tette a földön.


Virágné Bertalan Éva
óvodavezető

 
Kategória: