Szent Orsolya és társnői

ifj. Hans Holbein - Orsolya (1523.)Ünnepe: Október 21.
Nevének jelentése: kicsi medve (latin)
Mártír * Anglia (?) † 304 körül (?) vagy 451 körül (?) Köln, Nordrhein-Westfalen

Orsolya társnőivel valószínűleg a Diocleciánus császár idejében zajlott keresztényüldözés áldozata lett 304-ben. Hogy 11.000 társát említik, ez egy középkori olvasási hibából ered, mert a legenda csak ,,11 M'', azaz tizenegy mártír társáról beszél. Ezt az M-et - ami mint római szám ezret jelent - olvasták ezernek.
Az Orsolya iránti tisztelet és a legenda kiindulópontja, hogy Kölnben, a Szent Orsolya-templomban van egy felirat a 4. vagy az 5. századból, mely szerint egy Clematius nevű ember ezen a helyen, ahol szüzek szenvedtek vértanúságot, templomot építtetett tiszteletükre egy korábban meglévő, de leégett és rommá lett szentély helyén. Szent Orsolya tiszteletének első bizonyságai a 8-9. századból valók, mivel az említett templom körül temetőt találtak, és az ott talált csontokat relikviának tekintették. Orsolya története és ereklyéi kb. a 10. század környékén terjedtek el.

975-ben keletkezett egy a Köln Gero nevű püspöke által megszentelt szenvedéstörténet, amit a 11. században egy újabb írásos forma követett. E legenda elterjedésére nagy hatással volt a kápolna körüli sírok feltárása 1106-ban, és később Schönaui Szent Erzsébet (1129-1164) ,,kinyilatkoztatása''. Később a történetet mesés elemekkel is bővítették.
Orsolya legendájának több változata ismert. Az egyik legenda elmondja, hogy Orsolya egy brit király leánya volt. Szüzességet fogadott, de apja eljegyezte őt egy angol fejedelem fiával. Orsolya egy angyal tanácsára három év haladékot kért, és feltételül szabta, hogy leendő férje keresztelkedjen meg. Társnőivel együtt hajón menekült el Angliából, és a kontinensre érve a Rajnán Kölnig hajóztak. Egyes legendák szerint, amikor Orsolya és társnői elérték Kölnt, a várost épp a hunok ostromolták, akik elfogták és megölték őket. Más legendák hősként mutatják be Orsolyát, aki egyetlen nyíllal védte meg magát a hunok királyával szemben.

A 16. században Merici Szent Angéla az általa alapított rendet Szent Orsolya oltalma alá helyezte, ezért orsolyitáknak nevezik őket.

Szent Orsolya és a tizenegyezer szűz története


Forrás: heiligenlexikon.de/BiographienU/Ursula_von_Koeln.htm
            katolikus.hu/szentek