Színházi élmény - Szabó Magda: Régimódi történet

„A boldogság csupán a katasztrófák üzemzavara”. Talán ez lehetne Szabó Magda klasszikusának, a Régimódi történetnek örökérvényű üzenete felénk, hétköznapi emberek felé.
A téli szünetből vissza térvén, máris abban a csodálatos élményben lehetett részünk, hogy a „saját bőrünkön” is megtapasztalhattuk a Jablonczay család megrázó és szívbemarkoló történetét, a Győri Nemzeti Színház előadásában.

A Régimódi történet már szinte önmagában is különleges, hiszen maga az élet szülte, ha szabad így fogalmazni. Az írónő művében édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket, de rajta kívül megismerhetjük a család többi tagját, a gyökereket, továbbá betekintést nyerhetünk az elszegényedett dzsentrik világába. 
Bagó Bertalan rendezésében a regény szinte új életre kelt a színpadon, megőrizvén a mű eredeti légkörét, a korhű jelmezeknek és díszleteknek köszönhetően, ami nagy szó, hiszen napjainkban ez sajnos, ritkán fordul elő.
Mint említettem, a történet sok szereplőt mozgat, akiknek jelleme mind más és más. Ezért mindenki előtt fennáll az önazonosulás, felismerés lehetősége. Egyedül rajtunk múlik, hogy melyik szereplő útját kívánjuk követni, milyen értékrendet választunk magunknak.
Az előadás után még egy tartalmas beszélgetésen is részt vehettünk, amelyen a színészek az általuk megformált karakterekről és azok megjelenítéséről meséltek nekünk. így tovább fokozódott az emelkedett hangulat.

Véleményem szerint, a Régimódi történet rámutat arra a nagyon fontos tényre, hogy a múlt meghatározza a jelent és a jövőt, tetteinknek következményei vannak generációkon át, továbbá bizonyosságot ad arról, hogy semmi sem történik ok nélkül. 
A mű az 1800-as évek második felében játszódik, de egy percig sem kételkedhetünk abban, hogy nem rólunk szól, hiszen az idők változhatnak, de a családi értékek időtállóak, maradandóak. Mindenkinek törekedni kell ezen szilárd értékrend kialakítására és tovább hagyományozására. Ez a fiatal generációk erkölcsi kötelessége is.

Tarbay Zsófia, Csizmazia Laura
11.N osztály
 
Kategória: