Szűkkörű Veni Sancte járvány idején

Ahogyan a katolikus oktatási intézmények többségének, úgy a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvodának is sajátsága, hogy a tanévet nem pusztán tanévnyitó ünnepséggel, hanem a Szentlélek Úristen oltalmát kérő Veni Sancte szentmisével kezdjük, melynek keretében diákok, tanárok és szülők együttesen hívják a Szentlelket és kérik Isten áldását a tanévre.

Az új koronavírus elleni járványügyi biztonsági intézkedéseknek megfelelően ezúttal azonban szűk körben, mindössze az új első, hetedik és kilencedik évfolyam jelenlétében vehettünk részt közoktatási központunk Veni Sancte szentmiséjén 2020. augusztus 31-én 16 órától a Nagyboldogasszony-székesegyházban.  A szertartást dr. Veres András, a győri egyházmegye főpásztora és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda dolgozóiért és diákjaiért mutatta be.

Az ünnepélyes tanévnyitón koncelebrált Méry László, az intézmény püspöki biztosa is, valamint a Győri Egyházmegye részéről részt vett a szentmisén Kriston Pál, az egyházmegyei Közfeladatokat Ellátó Szervezet igazgatója is. A ministránsi szolgálatot iskolánk diákjai látták el.

A főpásztor homíliájának középpontjában a szeretet, a tudás és a bölcsesség hármas egysége állt, ezen értékek együttes jelenlétének hangsúlyozásával világított rá az emberi tudás megszerzésének és helyes felhasználásának fontosságára és felelősségére.

A liturgiát lezáró áldást követően Nagy Csaba, az oktatási központ igazgatója köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit, elsősorban azt a 47 elsős kisdiákot, akik szeptember elsején lépik majd át először iskolánk kapuját. Bemutatta az új tanárokat, akik tovább erősítik iskolánk és óvodánk nevelői-oktatói testületét és ünnepélyesen megnyitotta a 20/21-es tanévet.

Ünnepségünk örömteli eseménnyel folytatódott, hiszen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által életre hívott Szent Gellért-díj ezüst fokozatát (a gyermekek, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését kifejező díjat) ebben az esztendőben óvodánk vezetője, Virágné Bertalan Éva érdemelte ki. Szeretettel gratulálunk!

Végül a Ferenczi Katalin, iskolánk Zöld Prohászka mozgalmának erőfeszítéseit jutalmazva 4 db fémhulladékgyűjtő edényt nyújtott át képletesen Ferenczi Fémipari Kft. felajánlásából. 
Az ünnepséget Hoffer Krisztina, intézményünk SZMK elnökének rövid beszéde zárta.

Nagy Mónika Rita
tanárnő