Táncszínházi előadáson jártunk

A 9.N és a 10.H osztály tanulóival a Győri Balett Anna Karenina című előadását tekintettük meg november 28-án a Győri Nemzeti Színházban. Háromnegyed ötkor találkoztunk épület előtt, majd mikor mindenki megérkezett, bementünk és vártuk az „Anna Karenina” című műsor kezdetét. Mivel még nem olvastuk a regényt, a tanárnő néhány mondatban összefoglalta nekünk az előadás alapjául szolgáló mű cselekményét, hogy jobban értsük a regény táncszínházi adaptációját.

És végre elkezdődött az előadás! Tolsztoj regényét balettként adták elő, ami számomra nagy élmény volt. Korábban is láttam már balettet, amit akkor is nagyon érdekesnek találtam. Főként azért, mert nincs benne egyáltalán beszéd, a tánc nyelvén ’mesélik el’ a történetet, amit így többféleképpen is lehet értelmezni. Szabadon szállhattak a gondolataink az előadásról, hiszen nem volt megszabva, hogy mit kell gondolnunk az előadott történetről. Számomra nagyrészt ez tette különlegessé, illetve szerethetővé a történetet.

A balettosok által megformált történet főszereplőjének, Annának szerelmi csalódásban volt része, ami nagyon rossz hatással volt idegeire, olyannyira, hogy végén már annyi minden sújtott rá egyszerre, hogy nem tudta legyőzni a nehézségeit. Képtelen volt megbírkozni a rá nehezedő érzelmi hatássokkal, így vonat alá vetette magát és meghalt.

A táncosok tökéletes mozgása mellett lenyűgözött az előadás elképesztő koreográfiája. Szinte hihetetlen, hogy ennyi mindent ilyen jól be tudtak gyakorolni, irigylésre méltó képességekkel rendelkeznek. Továbbá felkeltette az érdeklődésemet az az ábrázolási mód, amellyel a balettművészek kifejezik magukat, például mikor egy földön fekvő ember mellett táncoltak. Az előadás végén megjelenő hangos vonat igazán erős hatást gyakorolt a nézőkre. Az egész előadásban ez volt a kedvenc részem, mivel ijesztő is volt és egyben ezzel zárták le a jelenetet.

Az előadás után rövid beszélgetés kezdődött az alkotókkal, a főszereplőkkel, Velekei László koreográfussal és Kiss János igazgatóval. A művészek érdekes részleteket meséltek a próbákról is, néhány kulisszatitkot is megtudhattunk.

Mindent összegezve nagy élményt jelentett számomra ez a színházi este és úgy érzem, ezért az előadásért is érdemes volt kihagyni egy-egy különórát, mert nagyon sokat jelentett nekem, hogy megnézhettem. A történet megismerésével és ennek táncművészeti előadása által gazdagodtam és már tájékozottabb lettem az élettel kapcsolatban. Remélem lesz folytatás!

Kovács Ágnes
9.N osztály

 
Kategória: