Tatán, a Vizek Városában jártunk - 7.H osztály

Egy borongós május eleji hétfőn félve kémleltük az eget, hogy vajon másnapra, az osztálykirándulásunk napjára szétoszlanak-e a felhők és melegszik-e az idő. Kicsit tartottunk attól, hogy nem tudunk majd minden helyszínt végig járni. Reggel azonban mosolyra derül az arcunk amikor megpillantottuk a napsugarakat, így izgatottan mentünk a vasútállomásra.

Elsőként a Fényes Tanösvényt jártuk végig, ahol a víz fölött épített fahidakon sétáltunk és csodáltuk az ébredező, tavaszi lápvidék növényeit és állatait. A kidőlt fákon álmos teknősbékák napoztak, a tavirózsák levelein békák melegíttették testüket az éltető fénnyel, a madarak pedig vidáman csiviteltek, csattogtak, kerregtek a fák lombjai között. A vízben a karsztforrások áramlatai kisebb halrajokat késztettek állandó mozgásra.

Következő állomásként az Öreg-tó partjára sétáltunk, ahol két animátor segítségével vidám csapatjátékokat próbálhattunk ki. A feladatok közben hol együtt kellett dolgozniuk a csapattagoknak egy közös cél érdekében – például a Sivatagi tutajozás során -, hol pedig egymás ellenfeleiként igyekeztünk elsőként teljesíteni a feladatot. A győzelemhez logikára, jó célzóképességre és kézügyességre egyaránt szükség volt.

A nap zárásaként a Tatai Öregvárban található Kuny Domonkos Múzeumban töltöttünk el egy órát, ahol arról tanultunk, hogy miként olvashatunk a régi kőfaragó mesterek munkáiból. Nagyon érdekes és izgalmas élmény volt sötétben, elemlámpákkal keresgélni az emberalakokat a kőfaragványokon. Közben történeteket hallgattunk arról, hogy ezek a kövek hogyan közvetítettek üzeneteket a régi, olvasni nem tudó embereknek, és arról is, hogy a kőfaragó mesterek mikén örökítették meg „kézjegyüket” alkotásaikon az utókor számára.

Hazaindulás előtt kaptunk egy kis szabadidőt, mely során ki-ki eldönthette, hogy enni szeretne-e vagy csak sétálni egyet a tó partján. Ezután gyalog indultunk vissza a vasútállomásra, s kicsit fáradtan, de vidáman és élményekkel telve érkeztünk haza.

Zimonyi Katalin
osztályfőnök

 
Kategória: