Tisztelt Kollégák, Szülők és Diákok!

A sajnálatos helyzet miatt az iskolai honlap Zöld Prohászka felületén már csaknem egy hónapja nem jelentkeztünk. A tanév hátralévő részében értek volna be igazán az eddigi munka gyümölcsei, sok-sok terv, projekt munka, kapcsolatépítés, szerződéskötés, kirándulás szerepelt a programban, nem beszélve a jutalmazásokról. Ezekről most egyelőre le kell mondanunk, mindenkinek sok a gondja, sok a baja, nemcsak nekünk, hanem együttműködő és támogató partnereinknek is. De amint lehet, folytatni fogjuk a megkezdett munkát.

A 6. kihívás persze most otthon kivitelezhető, könnyen készíthetünk hús és tejtermékmentes étkeket, a kijelölteken kívül is, bármit. Csak most a család lesz a zsűri, nincs győztes, nincs érte jutalom, „csak” dicsérő szavak.

Aki nem tartaná a böjtöt, most mégis megteszi, az önkéntes mozgásszabadság korlátozás, az ésszerűbb életvitel, a takarékoskodás, a tudatos vásárlói viselkedés, a bezártság elviselése, az emberi kapcsolatok új dimenziója is egyfajta böjt az eddigi megszokott életvitelhez képest (ebben Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát atya - aki zöld böjtöt hirdetett - szavai csengenek vissza, még a veszélyhelyzet kihirdetése előtti hetekből).

Mindenkit megkérek, hogy ne hagyjon fel az eddigi szelektív hulladékgyűjtéssel, sőt még figyelmesebb legyen, ne szórjuk szét a maszkot, kesztyűt, ahol éppen levetjük. Sajnos sok ilyen látható pl. a Facebookon, nemcsak Magyarországon, hanem más országokban készült képeken is.  A fennálló szabályok betartása mellett folytatható a faültetési program is („Ültess 10 millió fát!”) – például ha a kertben rossz helyen indul növekedésnek vadon egy facsemete, átültethető máshova, nem kell mindjárt kapával, ásóval kiirtani.

Sokat tehetünk azzal is, ha takarékoskodunk az energiával (villany, gáz), a vízzel, minél kevesebb hulladékot termelünk, minél kevesebb élelmiszert dobunk ki, tudatosan vásárlunk és fogyasztunk.

És milyen érdekes a 7. kihívásnak, annak ellenére, hogy olcsó a benzin, mégis eleget teszünk – autómentes napok. És nem veszünk feleslegesen ruhát, cipőt, csecsebecsét, mert többnyire nincs hol, vagy ha van, jobban meggondoljuk mire költsünk.

Bízzunk benne, hogy minél hamarabb és minél kevesebb áldozattal véget ér ez a helyzet, és nem egészen a régi kerékvágásba zökken vissza az élet, hanem sokat átveszünk és megőrzünk a hónapok alatt kényszerből megtanultakból.

Mindenkinek sok kitartást, jó egészséget kívánok az otthoni és főleg a munkahelyen végzett munkához.

2020.04.02. este, Szent II. János Pál pápa halálának 15. évfordulóján
„Ne féljetek”

Tisztelettel:
Szabó György
a reál munkaközösség nevében