A „véres” koltán

Iskolánk nyelvtanára, Matondo Diambu Péter tanár úr a Kongói Demokratikus Köztársaságban született. Ha valaki tényleg tájékozott a kongói koltán bányászatának árnyoldalait illetően, az ő. Az alábbi cikk az ő munkája:


A „véres” koltán
Mi is az a koltán? A Columbit-tantalit, röviden a Coltan (koltan) egy tompa fémérc, amelyet jelentős mennyiségben találnak a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. Finomításakor a koltán fémes tantállá válik, hőálló porrá, amely magas elektromos töltést képes megtartani.
Felhasználása: mobiltelefon, laptop és egyéb elektronikus eszközök.

Kongóban Mobutu diktátor uralma alatt viszonylag jól éltek az emberek és biztonságban voltak. A 32 évig tartó rezsimnek katonai puccs vetett véget 1997-ben. Ettől fogva rendszeressé váltak a vérengzések, polgárháborúk és a lázadások. Maga az új vezetőség is a lázadókból állt.
Emellett a világ nagyhatalmai szemet vetettek a Kongó ásványi kincseire, kihasználva a belviszályokat.
A Kongóban található ásványi anyagok közül a koltánt kell kiemelni fejlődő technológia végett. A világ koltán mennyiségének 60%-a Kongóban található meg.
Kongó keleti részén bányászható az alábbi tartományokban: Beni, Goma, Walekali, Rutshuru, Masisi, Minembwe és Ituri.
Sajnos a koltánnal való kereskedés a maffia hálózatán keresztül történik. A multik oligarchiái emberi életet nem kímélve versengenek a koltánért. Ennek a versenynek többször polgárháború a vége, amely szintén sok áldozatot követel.
A kormány magas tisztű emberei és a multi cégek egymással összejátszva kihasználják és kényszerítik a helyieket, főleg a gyerekeket a bányászatra. Aki megszegi a parancsot, megölik családjával együtt, ezáltal megfélemlítik a lakosságot.

A kibányászott ásványt nemzeti katonai kísérlettel, az ENSZ segítségével és közreműködésével illegálisan juttatják el a szomszéd országba, Ruandába, elsősorban annak fővárosába, Kigaliba. A Kongóban 23 éve fennálló terrorhoz szükséges fegyvereket így a nagy mobiltelefonos multi cégek finanszírozzák. Szomorú, hogy 1997 óta a mai napig 5,4 millió áldozata van a koltán bányászatának. A kongói holokauszt híre csak rendkívül kevés emberhez jut el, mivel a telefongyártóknak nem érdekük, hogy az emberek tudjanak róla.
Aki mobiltelefont, laptopot és egyéb elektronikus eszközt vesz a kezébe, gondoljon arra, hogy ez hány embertársa életét követelte.
Létezik azonban egy aktivistákból álló szervezet e maffia ellen.
Ha akarsz bátrán csatlakozz hozzájuk: “Je suis Beni” - “Beni vagyok”
Matondo Diambu Péter
tanár
A legközelebbi telefongyűjtő napok:
február 13. csütörtök
február 14. péntek

Makó Zsolt
tanár