XVI. Felvidéki séta

XVI. Felvidéki séta (Komárom, Dunaszerdahely, Dévény, Pozsony, Nagyszombat, Deáki, Vágkirályfa, Ógyalla)
2014. november 7-9.

A Rákóczi Szövetség XVI. alkalommal szervezte meg Felvidéki séta elnevezésű rendezvényét, amelyen iskolánkból 5 diák vett részt: Bagó Petra, Sterkovitz Izabella, Szédelyi Tamás Bence (9. osztály), Cseszkó Alexandra és Erdei Szilvia (12. osztály). A kiránduláson összesen 99 fő volt jelen: felvidéki (Ipolyság, Nagymegyer, Dunaszerdahely, Somorja, Diószeg) és magyarországi (Győr, Sopron, Kapuvár, Pápa, Szombathely, Tatabánya) középiskolák diákjaiból és tanáraiból állt össze a csapat. A túrát Lados Balázs, a budapesti Szent Margit Gimnázium tanára vezette, a Szövetséget Papp Imre és Petrovay László képviselte.

Hatalmas ívű történelmi visszapillantásban volt részünk, a 907. évi pozsonyi csatától, Szent Istvánon át, az 1848-as eseményeken keresztül, egészen a szlovákiai magyarság kitelepítéséig. Tisztelettel adóztunk nagy magyarjainknak, megkoszorúztuk szobraikat, így Szent Istvánét és Klapka Györgyét Komáromban, Rómer Flórisét Pozsonyban, Konkoly-Thege Miklós és Feszty Árpád síremlékét Ógyallán, dr. Janics Kálmán sírját pedig Vágkirályfán. A pozsonyi csata emlékére is elhelyeztünk egy koszorút Hainburgban a magyar toronynál. Meglátogattuk a komáromi központi erődöt, Dévény várát, a pozsonyi országgyűlés alsó és felső táblájának helyet adó épületeket, a nagyszombati Keresztelő Szent János-székesegyházat és Szent Miklós-bazilikát, szentmisén vettünk részt Deákiban, fogadott minket Vágkirályfa polgármestere és felesége, valamint Csáki Pál Hit és Hűség című darabját is megnéztük Boráros Imre Kossuth-díjas színművész rendezésében és főszereplésével.

Ez a kirándulás nagyban hozzájárult magyarságtudatunk elmélyítéséhez, és a határon túli magyarokkal való összetartozásunk erősítéséhez. Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a lehetőséget!

Botosné Mészáros Krisztina
kísérőtanár

Kategória: