Zakarné Varjas Kata: Miért kell óvnunk az idős fákat és miért kell fiatalokat ültetni?

Egy öreg tölgy kb. 20 méter magas. Egy ilyen fa koronaátmérője 12 méter. Minden tavasszal ez a fa kb. 600 000 levelet hajt, melynek területe kb. 1200 m2. A lélegző levéllemezeinek felülete 15 000 m2, amely két futballpályának felel meg. A fa levelein 36 000 M3 levegő áramlik át, 18 kg szén-dioxidot, port és más szennyező anyagot kinyerve belőle naponta. Ez az egyetlen fa biztosítja 10 ember napi oxigén mennyiségét. Naponta 400 liter vizet vesz fel és párásítja, hűsíti a levegőt. Ha ezt az idős tölgyet kivágjuk, mert útban van; helyére utat vagy bevásárló központot, benzinkutat akarunk építeni a helyére kb. 2000db 1m2 koronájú csemetét kell ültetnünk, hogy azok biztosítani tudjanak ugyanennyi oxigént.

Budapesten zajlik a 10 000db új fát a fővárosnak program. Ha jól számolunk ezek a csemeték évek múlva ( megfelelő gondozás mellett!) fognak kb. 15-20 matuzsálem fának megfelelő oxigént termelni. Egy ember évente kb. 175 kg oxigént lélegez be és 332 kg szén-dioxidot bocsájt ki. A fák víz és napfény segítségével szerves tápanyagot gyártanak a szén-dioxidból, melynek mellékterméke a számunkra nélkülözhetetlen oxigén. Emellett megannyi élőlénynek szolgálnak otthonul.

A szakértők hangsúlyozzák: az erdőirtás a legkomolyabb globális problémák közé tartozik. A globális felmelegedés egyik legfontosabb kiváltó oka. Pedig a fák csodálatosak, titokzatosak. Korunk embere számára azonban unalmasak lehetnek, nem adják meg azt a fajta vibrálást, információ illetve inger hatást amihez hozzá szoktat minket a fogyasztói társadalom. Az állandóságot adó fák iránt közömbösek lettünk. Pedig a fák beszélgetnek egymással, nemcsak utódaikról gondoskodnak, de idős és beteg szomszédjaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek.

Az 1800-as években hazánk ⅔-át erdők borították, ma az erdősültség csupán 20-21%-os. Nem csodálkozhatunk tehát az egyre aszályosabb időjáráson. A fák irtásával és az egyre jelentősebb szén-dioxid kibocsájtással felborul a levegő kémiai és fizikai összetétele, nedvesség tartalma.

Vegyük észre, hogy a természet nekünk dolgozna továbbra is, ha nem pusztítanánk minden erőnkkel.

Saját kertünkbe minden mennyiségben ültethetünk fákat - akár gyümölcsfákat is!, - közterületre pedig önkormányzati engedéllyel. Mennyivel értékesebb és nemesebb ajándék például egy gyermek születésnapjára egy fa elültetése, mint egy sokadik műanyag játék megvásárlása.

Azt mondják, hogy aki fát ültet, az bízik a jövőben, remélem ezzel sokan vagyunk így!

Forrás: Peter Wohlleben: A fák titkos élete