Zarándoklat Csíksomlyóra

Az immár hatodik alkalommal induló Boldogasszony zarándokvonat utasaihoz csatlakoztam tíz diákunkkal (8.A: Csizmazia Laura, Csizmazia Máté, Füsi Péter, Tarbay Zsófia, 10.H: Szalai Filoména, 11.HN: Gróz Katalin, Kovács Kinga, Somogyi Márk és Szédelyi Bence) június 1-én, 5.25-kor a Nyugati pályaudvaron. Az eddigi leghosszabb, 17 kocsiból álló szerelvényt kb. 1200 utasával Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára búcsúztatta, és a zarándoklat lelki vezetője, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg. A déli órákban a Szent László alapította nagyváradi püspökség székesegyházában vettünk részt szentmisén, amelynek főcelebránsa a házigazda, Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt. A lovagkirály szentté avatásának 825. évfordulóján tiszteletünket fejeztük ki a városalapító király iránt, a vasútállomásról egyházi énekeket énekelve vonultunk a székesegyházba Szent László Gyulafehérváron őrzött ereklyéjével, amely a négy nap során végig velünk maradt. Útközben megkoszorúztuk a szent király szobrát. Majd Kolozsváron a vonatot Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Ft. Kovács Sándor kolozs-dobokai főesperes fogadta a helyi lakosokkal együtt. Késő éjszaka futott be a vonat Gyergyószentmiklósra, ahol a szállásunk volt.

A második napon csodálatos tájakon keresztül Gyimesbükkbe érkeztünk, az ezeréves határhoz. Énekelve mentünk fel a kontumáci kápolnához, ahol az egy órakor kezdődő szabadtéri szentmisén Székely János segédpüspök és Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke 43 gyimesi csángó fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. A csíksomlyói gyalogos zarándoklatra induló helybéliek a kontumáci kápolnától magukkal vitték Szent László-ereklyéjét a gyimesi nagytemplom oltárára. A Csíksomlyóra induló zarándokok Szent Lászlótól és a köszöntésére összegyűlt néptől elbúcsúzva folytatták útjukat Gyimesfelsőlokig. A Szent László tiszteletére összegyűlt templomi közösség köszöntötte a szentet, a benne megfogant isteni és magyar népünket felemelő erényeiért. Majd innen a vasútállomásra kísérték és elbúcsúztak Szent Lászlótól, a főpásztoroktól és vonatos zarándokoktól.

Szombaton került sor a csíksomlyói búcsúra. A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben, helyi idő szerint 12.30-kor kezdődött szentmisét Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatta be, a szentbeszédet pedig dr. Veres András, győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mondta. A csíkszeredai állomástól keresztaljba rendeződve Mária-énekeket zengve először a Kegytemplomhoz sétáltunk, ahol a ferencesek sok évszázad óta őrzik a csodatevő Boldogasszony szobrát, majd megérkeztünk a hegynyeregbe, csatlakozva a több százezres zarándoksereghez. 2002 óta minden búcsúnak más-más mottója van, idén a „tarts meg minket őseink szent hitében” nevezetű gondolat nyomán könyörögtünk. A 450. búcsún együtt ünnepeltük a Szentlélek eljövetelét a világ különböző részeiből érkező hívők csoportjaival, hogy lelki megújulásban és feltöltődésben legyen részünk. A búcsúról hazatérők búcsúfiát visznek magukkal: kizöldült nyírfaágat, emléktárgyat, a gyerekeknek szánt ajándékok közül az egykor kultikus eledelként számon tartott mézeskalács a legnépszerűbb. Mi is beszereztük apró ajándékainkat a vásárban.

Pünkösd vasárnapján, hazaindulás előtt Gyergyószentmiklóson volt szentmise reggel 8 órától a város főterén, amelyhez több ezer helyi ember csatlakozott. A mise Csókay András idegsebész tanúságtételével kezdődött, homíliát Székely János segédpüspök mondott. Utána a város polgármestere, Nagy Zoltán tartott rövid megemlékezést a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Vonatunk 23.15-kor futott be a Nyugati pályaudvarra sok-sok megfáradt, de hitében megerősödött emberrel.

Ajánlom figyelmükbe a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján Kovács Ágnes írását fényképpekkel színesítve, amelynek végén meghallgathatják Székely János szentbeszédeit, Nagy Zoltán megemlékezését, és Csókay András gondolatait.

Továbbá megtekinthető a csíksomlyói szentmise felvétele teljes hosszában.

Hálásan köszönjük a Misszió Tours-nak a lehetőséget, hogy most először 350 fiatal társaságában mi is csatlakozhattunk ehhez a fantasztikusan megszervezett és lebonyolított zarándoklathoz, továbbá köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy mindezt kedvezményes áron tehettük meg. Remélem, hagyománnyá válik, hogy iskolánk diákjai képviseltetik magukat ezen a búcsún imádságos lelkülettel.

Botosné Mészáros Krisztina
Kísérőtanár

Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíksomlyó
Csíkszereda
Csíkszereda
Csíkszeredai állomáson
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükk
Gyimesbükki bérmálkozók
Gyimesi csángók
Kegyszobor
Kegyszobor
Nagyvárad
Nagyvárad
Nagyvárad
Nagyvárad
Nyolcadikosok a vonaton
Szent László-év
Kategória: