A zero-waste buli

A farsangi időszakban a Prohászkában a 11. évfolyam „lázban ég” évről-évre. Hagyományosan ők szervezik ugyanis a gimisek farsangi buliját, mindig a hagyományok és a saját koncepciójuk ötvözete szerint. Idén szerettük volna, ha ez is egy Zöld Prohászka kihívás: minél kisebb környezetterheléssel megoldani a bulit. Szeretnénk beszámolni róla, hogy ez hogyan sikerült.

A dekoráció
Megegyeztünk, hogy a hagyományos és népszerű műanyag lufikat kihagyjuk. (Nem is gondolnátok, de a tengeri madarak nagyon gyakran a lufik elfogyasztása miatt pusztulnak el. Meglepően sok lufi landol a tengerben, a méretük, puhaságuk hasonlít a táplálékéra. A madarak megeszik, a tápcsatornájuk elzáródik és elpusztulnak.) Papír hulladékot sem akartunk termelni a dekorálással…Oké, de akkor mi legyen?
A tornateremben csak fényeket használtunk, semmi mást, és ezzel elégedettek voltunk, menőn nézett ki. Az aulában régi farsangi dekorációkat használtunk, amit itt is szeretnénk megköszönni Boros Emese tanárnőnek és Makó Zsolt tanár Úrnak, akik ezeket összegyűjtötték és kölcsönadták. Ezek többnyire épen maradtak, és vissza is tudjuk adni újabb hasznosítás céljából.
Az aulában ezen kívül hatalmas, színes esernyőkkel díszítettünk még, ez zseniális megoldás volt, villámgyors, látványos, 0 hulladék!
Mindez nagyon jól passzolt az idei farsangi koncepcióba, aminek a lényege a minden-mindennel volt: PROHÁSZKAVALKÁD.

A büfé
Az igazi szeméttermelő: eldobós műanyag poharak, PET palackok, műanyag tányérok stb.
Ezt nagyon szerettük volna elkerülni.
Kerestünk hát egy szikvizest! Kocsi Zoltán úr nagyon finom szódájából készült az üdítő, 3 féle szörppel! A szörpöket visszaváltós üvegben vásároltuk meg, magyar termékek voltak. A menzai poharakat kértük kölcsön hozzá, amiket elmosogattunk az ovi konyhájában. Főztünk még teát is, amit szintén a menzáról kölcsönzött bögrékben tudtunk felszolgálni.
Készítettünk hot-dogot! Ehhez a kifliket rekeszekben, csomagolás nélkül rendeltük egy helyi pékségből.
Volt még sok finomság, amiket mind-mind a menzai kistányérokon tudtunk felszolgálni, így se papír, se műanyag tányérokra nem volt szükség.
Persze ehhez az is kellett, hogy a diákság elfogadja, pártolja ezt a választékot. Vagyis ez minden bulizó közös kihívása is volt! Gratulálunk, teljesítettétek!

A mosogatás...
az ovi konyháján zajlott... Voltak, akik ide jártak pihenni, volt, aki annyit mosogatott, hogy egészen elfáradt bele, és persze sokan a környéken se jártak. Mindenesetre környezetbarát mosogatószerrel, álló vízben mosogattunk és öblítettünk. Ez a háttérmunka kellett ahhoz, hogy a büfénk környezetbarát lehessen. Nagy köszönet azoknak, akik ezt a munkát elvégezték.

Itt a végén szeretnénk megköszönni még a támogatást Erzsi néninek a menzán, Éva néninek az oviban és nagyon köszönjük Dákainé Pusztai Rita tanárnő fantasztikus segítségét a büfében! Az ő segítségük nélkül ezt a kihívást nem tudtuk volna teljesíteni.