Zirc-Pénzesgyőr-Bakonybél - 11.N osztálykirándulása

Pénteken reggel az egész napra megmaradt borult időben az ásványrárói önkormányzat két kisbuszával és egy személyautóval indultunk útnak.

Zircen először a ciszterci apátság templomát tekintettük meg Kiss Péter atya rendhagyó, üdítő idegenvezetésével. Olyan részletekre is felhívta a figyelmünket, mint a főoltár egyik szobrának lábánál heverő bundás patkány, vagy a mennyezeti freskó zöld fejű apácanője, azaz a korabeli alkotók bakiparádéjából is ízelítőt kaptunk. Ezután a 65000 kötetes könyvtár kis és nagy termében jártunk. Az utóbbi intarziás padlójáról, különleges berendezési tárgyairól, bútorzatáról is híres. Sok értékes iratot, könyvet vitrinekben állítanak ki, így üveg alatt, de mégis közelről tanulmányozhatók. A kulturális fáradalmakat többen a híre Monostori Cukrászdában és a közeli, szintén közismert hamburgeres büfében pihenték ki.

Délután elfoglaltuk pénzesgyőri szálláshelyünket (önkormányzati faházak) - 4 személyes teraszos faházak, minden igényt kielégítő konyha-étkező épület, konténeres, vadonatúj vizes blokkok, kert tűzrakóhellyel, kilátás a Nagy-Som-hegyre. Aztán beindult a közös munka: krumpli és zöldség hámozás, virsli és kolbász karikázás, kenyér szeletelés, hagyma aprítás stb.. Így késő délutánra elkészült a gazdagon fűszerezett és tartalmas paprikás krumpli, amelyet a kert végében, a szabadban fogyasztottunk el. Estére erősen lehűlt a levegő, a fűtetlen házakban sok-sok takaró alatt, dideregve töltöttük el az éjszakát.

Szombaton barátságosabbra fordult az időjárás, reggel 7 órakor már melegedni lehetett a napsütésben, de azért mindenkinek jól esett a forró tea és a 45 tojásból sütött rántotta (kolbászos, szalonnás). Nyitásra érkeztünk a bakonybéli Pannon Csillagdába, ahol jó két órás vezetés keretében a planetáriumban Naprendszerünkkel ismerkedtünk, a csillagvizsgálóban mindenki a Napba nézhetett, végig jártuk a kiállító tereket (Hold és Mars kutatás, távcsövek, meteoritok, stb.), végül egy 3D film tájékoztatott a közelgő Mars utazás lehetőségeiről.

Ebéd után (virsli, illetve hozott anyag) a gyönyörű napsütésben túrázni indultunk a Kerteskői-szurdokba. Az egykor híres kerteskői ménes legelői mellett (ma inkább szarvasmarhák "lakják"), majd a Gerence-patak mentén haladtunk. Vízi átkelési gyakorlat után leereszkedtünk a 30-40 m magas sziklafalak közé, ahol a sok eső után nehezen volt járható (amit a kidőlt fák csak tetéztek) a szúk völgy.
Mire haza értünk a kísérő szülők jóvoltából elkészült a "paprikás krumpli másképp" (vörös babbal, kicsit levesesebben). A búcsú este során kiderült, hogy az osztály tagjai énekelni is tudnak (csak ének órán bátortalanok).

Vasárnap reggel ismétlődött a 45 tojásos rántotta, a meleg tea, csak egy kellemetlen esőzés rontotta a hangulatot. Fél tízkor a bakonybéli Szent Mauriciusz bencés templomban vettünk részt a szentmisén. Sanyi és Olivér ministránsként segítettek a nyolc szerzetesnek. A felújítás után ragyogó pompában tündöklő templomban nagy élményt jelentett a szerzetesi közös szentmise. Ezt követően Halmos Ábel atya bemutatta a templomot, a kiállításokat, film segítségével a szerzetesek hétköznapjait. Labirintus járás, vásárlás az ajándékboltban (ötvös tárgyak, csokik, mézek, lekvárok, stb.), séta az arborétumban, majd kimentünk a Borostyán-kúthoz (kápolna, források, tó, kálvária), ahol Szent Gellért remetéskedett.
Innen a Gerence autós pihenőhöz utaztunk a patak szépséges völgyében és rövid sétát tettünk. A hosszúra nyúlt délelőttöt (illetve már délutánt) mindenki örömére a hangulatos Vadszőlő vendéglőben előre megrendelt ebéddel zártuk.
Az esőzések miatt (nagy sár) a további kisebb kirándulást töröltük a programból, és szép élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Köszönjük Madai István, Madai Ildikó és Hegyi Géza segítségét, akik szülőkként gépkocsivezetésben, főzésben, a napi programok lebonyolításában nélkülözhetetlenek voltak.

Szabó György
osztályfőnök


foto: Simon Péter, Szabó György

 
Kategória: